Verzekeraars willen dat iedereen verzekerd is tegen grote overstromingen

Elke Nederlander zou zich vanaf 2025 moeten kunnen verzekeren tegen de gevolgen van een grote overstroming. Dat is nu nog niet mogelijk maar het hoogwater in Limburg heeft de ogen geopend.

 Hierover schrijft het AD. Op dit moment geldt de algemene regel dat wanneer een grote rivier buiten de dijken treedt of wanneer een zeewering het begeeft, mensen niet kunnen aankloppen bij hun verzekering om de opgelopen waterschade te verhalen. 

Nu nog aangewezen op de overheid
Op dit moment zijn burgers nog aangewezen op de overheid voor compensaties. De verzekeraars vertellen aan de krant dat zij dit willen veranderen. In het vervolg willen zij de aangewezen partij zijn na een overstroming.
Het is niet voor het eerst dat geprobeerd wordt om een uniforme overstromingsverzekering op te zetten. Eerdere pogingen leidden echter tot bezwaren vanuit de politiek. Maar dit keer zou het anders zijn. De sector heeft er vertrouwen in dat het hoogwater van 2021 ‘politiek momentum’ heeft gecreëerd.

"Je merkt echt dat de interesse toeneemt", zegt een woordvoerder van het Verbond Van Verzekeraars in het AD. "De situatie in Limburg was een echte eyeopener. Ook politici zien dat dit beter moet worden geregeld.’’

Verbond van Verzekeraars
Volgens het Verbond van Verzekeraars heeft de situatie in Limburg laten zien dat het niet goed geregeld is in Nederland met het afhandelen van waterschade. "Voor mensen in Limburg was het gewoon heel onduidelijk”, zegt directeur Geeke Feiter. “Wat was wel verzekerd, wat niet? Waarvoor moesten ze naar de verzekeraar, waarvoor naar de overheid?"
Dat het zo ingewikkeld is, heeft ook te maken met de manier waarop verzekering van waterschade in Nederland geregeld is. Of schade verzekerbaar is, hangt af van de oorsprong van de overstroming.

Primaire en secundaire keringen
Als een overstroming het gevolg is van lokale neerslag, of door een incident bij een kanaal, beekje of kleine rivier, is verzekeren wel mogelijk. Als de schade veroorzaakt wordt door water dat afkomstig is van de zee, een rivier of een groot binnenwater, is dit nu nog niet verzekerbaar. Als het aan de verzekeraars ligt, komt er een einde aan deze tweedeling. Voor veel mensen zou dit veel te onduidelijk zijn. "Mensen in Limburg hadden geen flauw benul”, zei een woordvoerder van verzekeraar De Vereende onlangs. "Ze dachten dat ze verzekerd waren, en vroegen zich helemaal niet af waar het water vandaan kwam. Primaire en secundaire keringen, dat zegt ze helemaal niks.”

Wat verzekeraars nu voorstellen is dat het vanaf 1 januari 2025 mogelijk moet zijn dat Nederlanders zich kunnen verzekeren tegen elke overstromingen, wat de oorzaak ook is. Maar dat dit ook gevolgen heeft voor de verzekeringspremie, is onvermijdelijk. 

Verandering voor verzekeraars
En ook voor verzekeraars zelf is het een verandering. Aangezien de schade bij een overstroming kan oplopen tot 14 miljard euro zullen individuele verzekeraars dit niet kunnen opvangen. Een woordvoerder van het Verbond zegt hierover: "Dit is alleen op te vangen als we samenwerken, en risico's afdekken op de internationale markt".  De verzekeraars willen daarvoor een vehikel opzetten waaraan ook de overheid meedoet. Over de invulling hiervan moet nog gesproken worden. 
Bron: Algemeen Dagblad
Geplaatst op 14-02-2023

Volgende >


Share on: