Eric van der Wolk is gestart als Head of Transformation & IT

Eric van der Wolk, oprichter en partner van Business Case Entrepreneurs (BCE), heeft zijn aandelen verkocht en gaat verder als interimmer, gespecialiseerd in CIO/IT-management en programmamanagement. Vanaf 1 januari jongstleden is hij als interim Head of Transformation & IT (CIO/CTO) verbonden aan Dirkzwager.

Meer dan 20 jaar geleden richtte hij samen met collega Joost van Bilsen Business Case Entrepreneurs op, een ICT-bureau gespecialiseerd in digitale transformatie. Nu, na meer dan 20 jaar managen van een adviesbureau en veel adviestrajecten is hij toe aan een nieuwe fase waarin hij als interim CIO/IT-manager verantwoordelijk is voor het realiseren van die digitale transformatie binnen een bedrijf. “Niet meer aan de zijlijn dus, maar als eindverantwoordelijke. In de loop der jaren is het mij steeds duidelijker geworden dat ik goed ben in het ontwikkelen van een IT-strategie, wat ik overigens altijd samen met een directie of bestuur oppak. Dat ik die strategie weet te vertalen naar concrete en goed onderbouwde IT-keuzes. En dat ik die ook in een mooie samenwerking tussen de eigen organisatie en de best passende externe partijen weet te realiseren. Ook niet onbelangrijk natuurlijk.”

Dit werk had hij in loondienst kunnen doen, maar Eric vindt het mooi om met een duidelijke opdracht in een bepaald tijdsbestek iets belangrijks neer te zetten: een echte digitale transformatie dat een nieuw businessmodel mogelijk maakt bijvoorbeeld of dat een bedrijfsvoering structureel 50% goedkoper maakt. “Dat je een externe bent helpt daarbij, want je hebt minder te maken met gebaande structuren en denkwijzen, je hebt meer vrijheid. Als de opdracht klaar is moet iemand anders het stokje weer overnemen. De aard van het werk verandert dan ook: van transformeren naar beheren en doorgroeien.”

Eric heeft de afgelopen 20 jaar vooral veel voor de verzekeringsmarkt gewerkt. “Er gebeurt heel veel in deze branche waar ik de afgelopen 20 jaar in heb gewerkt. Er zijn ongelofelijk veel kansen voor vernieuwing met nieuwe technologieën. Denk bijvoorbeeld aan low code platforms en integratie-oplossingen waardoor klassieke vragen zoals 'hoe ontsluiten we onze back office naar de klant' in een heel ander daglicht komen te staan. Het is ook een markt waar traditionele leveranciers van oplossingen hun propositie opnieuw moeten bepalen. Het ligt mij goed om samen met directies van volmachtbedrijven en verzekeraars in dit complexe landschap de goede keuzes te maken. En om vervolgens een mooie business case te realiseren, natuurlijk.

Als associé verbonden aan BCE
Eric verlaat ‘zijn bureau’ niet voor de volle 100%, want hij blijft als associé verbonden aan BCE. “Wij zijn BCE ooit gestart uit fascinatie voor het fenomeen dat directies en besturen vaak moeite hebben om te begrijpen hoe je met slimme IT je bedrijf echt beter kan laten functioneren. Tegelijkertijd begrijpen aanbieders van technologie vaak niet goed wat de klant echt nodig heeft. Zeg maar twee verschillende werelden die wij wel begrijpen en die wij samenbrengen. Het is nog steeds 'mijn club' want ik zal BCE altijd een warm hart toedragen. We blijven nauw samenwerken in opdrachten en op het gebied van kennisuitwisseling. Alleen vanaf nu in een andere relatie tot elkaar.”
Door Cindy van der Helm
Geplaatst op 27-01-2023

< VorigeVolgende >


Share on: