Duitse automerken populairst bij autodieven en -inbrekers
De kans om slachtoffer te worden van auto-inbraak is het grootst in Utrecht. Dat concludeert Univé op basis van het aantal inbraakclaims dat autoverzekerden de afgelopen vier jaar doorgaven.* Met 0,62% zochten Utrechtse verzekerden percentueel het vaakst contact met Univé’s claimservice vanwege een opengebroken auto. Volgens de cijfers van de coöperatie staat je auto het veiligst in Friesland en het grootste diefstal risico is in Limburg.
Inbraakrisico Utrecht 7 keer groter dan in Friesland
Behalve in Utrecht noteerde Univé ook in Zuid-Holland (0,47%) relatief meer meldingen van auto-inbraken dan elders in het land, terwijl Noord-Brabant (0,40%) Noord-Holland (0,38%) net buiten de top 3 haalt. Autobezitters zijn het veiligst voor autokrakers in Friesland, waar met een inbraakpercentage van 0,09% de kans op een autokraak bijna zeven keer kleiner is in vergelijking met koploper Utrecht. Ook Drenthe (0,11%) wordt relatief vaker met rust gelaten door autokrakers, die daarnaast ook verzekerden in Groningen en Overijssel (0,12%) minder reden tot zorg geven dan in de randstad.
Audi, Mercedes en BMW meest inbraakgevoelig
Het laat geen verrassing dat de duurdere modellen op de meeste belangstelling van inbrekers kunnen rekenen. Volgens Univé vallen respectievelijk Audi, Mercedes en BMW relatief het vaakst ten prooi aan autokrakers. Daarentegen ontving de autoverzekeraar de minste inbraakclaims van verzekerden die een Daihatsu, Subaru of Suzuki misten. Gerekend over de afgelopen vier jaar, is de kans om slachtoffer van een autokraak te worden 0,26%. Van Univé’s top 5 meest verzekerde auto’s is Volkswagen het enige merk dat bovengemiddeld vaker (0,44%) ten prooi valt aan inbrekers.
Autodieven actiefst in Limburg
Volkswagen is ook onder autodieven populair. Bij bijna 1 op de 3 claims die Univé in de afgelopen vier jaar ontving wordt een auto van dit merk als vermist opgegeven. Op basis van claims in deze periode overstijgt alleen Audi (0,11%) het risico op diefstal dat van een Volkswagen (0,09%), ruim boven de gemiddelde kans dat een auto wordt ontvreemd (0,04%). Volgens Univé lijken autodieven het actiefst in Limburg, waar Univé van 2018 t/m 2021 met gemiddeld 0,11% het hoogste percentage diefstalclaims noteerde. In dezelfde jaren lag in Groningen, Friesland, Overijssel en Zeeland het aantal ingediende claims per verzekerde het laagst, met een percentage van 0,01%.
‘Aantal claims stijgt weer naar pre-corona niveau’
Nadat Univé het aantal claims van autodiefstallen en -inbraken zag dalen tijdens de coronapandemie, is volgens Johan Van den Neste inmiddels weer sprake van een stijging. "Het aantal meldingen van het afgelopen jaar is vergelijkbaar met dezelfde periode in de jaren vóór de crisis, wat aangeeft dat autodieven en -krakers hun kans weer schoon zien nu we niet langer aan huis gekluisterd zijn", aldus de directeur van Univé Schade. "Met tips en adviezen wijzen we onze verzekerden er actief op om alert te zijn en het risico op diefstal of inbraakschade te verkleinen. Autodieven gaan bij voorkeur rustig en ongezien te werk. Parkeer daarom je auto op een drukke of goed verlichte plek. En door je dashboardkastje leeg te maken en open te laten, maak je inbrekers duidelijk dat er in jouw auto niets waardevols ligt dat het kraken waard maakt."
*De inzichten in dit bericht zijn tot stand gekomen door analyse van eigen claimdata door Univé. Deze data heeft betrekking op claims die de coöperatie heeft binnengekregen sinds januari 2018 t/m 2021.
Geplaatst op 08-12-2022
< VorigeVolgende >
Share on: