Het aantal faillissementen relatief laag ondanks meervoudige crisis

Ondanks de oorlog, de klimaat- en energiecrisis blijft het aantal uitgesproken faillissementen nog steeds laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona. Het aantal uitgesproken faillissementen in de eerste drie kwartalen van 2022 is ongeveer vijf procent hoger dan in de eerste drie kwartalen van 2021.

Er zijn in september 25 bedrijven meer failliet verklaard dan in augustus, meldt het CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen is laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona. Het aantal uitgesproken faillissementen in de eerste drie kwartalen van 2022 ligt ongeveer 5 procent hoger dan in de eerste drie kwartalen van 2021.
 

Laag niveau faillissementen
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. Ook in september 2022 is het aantal faillissementen laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.


Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in september 164 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 32. Dat zijn er 14 minder dan in augustus.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in september de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Vanaf 13 mei 2022 publiceert het CBS in dit bericht de faillissementen van alle bedrijven, dus inclusief eenmanszaken. Voorheen werden de faillissementen exclusief eenmanszaken gepubliceerd.

Geplaatst op 12-10-2022

< VorigeVolgende >


Share on: