210.000 auto's hebben onlogische tellerstand

In Nederland rijden meer dan 210 duizend auto's rond met een onlogische tellerstand. Dat betekent dat bij een op de vijftig auto's de kilometerteller kan zijn teruggedraaid. Bij Chevrolets komt dit het vaakst voor. Daarnaast staat voor één op de twintig auto's nog een terugroepactie open. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Slimster, op basis van recente data van de RDW.

Het terugdraaien van tellerstanden is sinds 1 januari 2014 bij wet verboden. Desondanks komt het nog altijd op grote schaal voor. Problematisch, zo stelt Marco Schuurman, eigenaar van Slimster. 


"In de eerste plaats betaal je bij aankoop van een occasion met teruggedraaide teller vaak te veel. Daarnaast is de kans op hoge bijkomende kosten groot, als gevolg van onverwacht achterstallig onderhoud. Denk aan een distributieriem die op basis van de echte kilometerstand allang vervangen had moeten worden." Bovendien, zo stelt Schuurman, bestaat de kans dat je onnodig een te dure autoverzekering afsluit, omdat je de auto meer waarde toekent dan in de praktijk het geval is.


Chevrolet koploper teruggedraaide tellers, Japanners doen het goed
Wie van plan is een tweedehands Chevrolet te kopen dient extra voorzichtig te zijn. De kans op een teruggedraaide teller is bij dit merk namelijk het grootst. Liefst een op de achttien Chevrolets die momenteel in Nederland rondrijden beschikt volgens de RDW over een onlogische tellerstand. Chevrolets worden vaak geïmporteerd met een kilometerstand in mijlen. Wanneer dit later wordt aangepast naar kilometers gaat dit nogal eens fout, wat kan leiden tot 'onlogische' tellerstanden. Op ruime afstand completeren Volkswagen en Mercedes het podium.


Daarentegen hoef je je bij een Honda weinig zorgen te maken. Het percentage Honda's met een onlogische tellerstand is slechts 0,procent. Met een Aziatisch merk blijk je sowieso goed te zitten. Acht van de twaalf merken met het laagste percentage onlogische tellerstanden is afkomstig uit Japan of Zuid-Korea. Ook de Oost-Europese merken Skoda en Dacia scoren goed, met beide precies één procent.


Openstaande terugroepacties
Verder blijkt uit de RDW-data die Slimster analyseerde dat voor bijna een op de twintig Nederlandse auto's nog een terugroepactie openstaat. Eigenaren kunnen een bekend mankement dan gratis bij een dealer laten verhelpen, maar niet iedereen doet dit dus. Hoewel het verschil klein is, kennen bedrijfsauto's vaker een openstaande terugroepactie dan personenauto's.

In veel gevallen gaat het om relatief onschuldige problemen, maar er zijn ook terugroepacties met grote impact. Zo riep Ford in 1980 liefst 21 miljoen auto's terug, omdat de automatische versnellingsbak uit zichzelf vanuit parkeerstand in z'n achteruit kon schieten.  Achteraf werden liefst honderd dodelijke ongevallen aan dit probleem gekoppeld.


Wie een terugroepactie willens en wetens negeert en als gevolg van het betreffende mankement een ongeval veroorzaakt, kan volgens Slimster-eigenaar Schuurman problemen verwachten met zijn of haar verzekeraar. "De verzekeraar zal niet zomaar de eventuele (letsel)schade vergoeden, als blijkt dat het laten uitvoeren van de terugroepactie het ongeval had kunnen voorkomen. Het is dus belangrijk om in zo'n geval direct een afspraak bij de dealer in te plannen. Ook als je een tweedehands auto koopt waarbij nog een terugroepactie openstaat."

Geplaatst op 23-08-2022

< VorigeVolgende >


Share on: