Brandrisico’s bekend maar genegeerd

Uit onderzoek van Aegon blijkt dat Nederlanders de brandrisico’s in hun huis wel kennen, maar die toch bewust nemen. Grote boosdoeners zijn telefoonopladers en onbeheerde pannen op het vuur. Jongeren, huizenbezitters en mensen in dichtbevolkte gebieden tonen zich het meest bezorgd.

Het aantal woningbranden stijgt de laatste jaren van 64.879 in 2019 naar 66.657 in 2020. In 2021 waren daarbij 31 dodelijke slachtoffers te betreuren. Bij zo’n 30 procent van deze gevallen was geen rookmelder aanwezig. Niet voor niets zijn deze apparaten vanaf 1 juli wettelijk verplicht in elke woning. Het Aegon-onderzoek toont opmerkelijke verschillen tussen kennis en gedrag, reden voor de verzekeraar om een preventiecampagne te starten.


Eigen onderzoek naar brandpreventie
In april 2022 deed Aegon onderzoek naar brandpreventie onder ruim vijfhonderd Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar. Gekeken is in hoeverre mensen ervaring hebben met woningbrand, zich zorgen maken over woningbrand, risicovol gedrag vertonen én welke maatregelen zijn genomen om het risico op woningbrand te verminderen. 


Ruim 70 procent van de respondenten maakt zich weleens zorgen over brand en de gevolgen daarvan. Wat bepaalt of mensen zich meer of minder zorgen maken over woningbrand? Er is gekeken naar leeftijd, woningbezit en locatie. Jonge mensen maken zich vaker zorgen dan hun oudere buurtgenoten. Eigenaren van koopwoningen zijn bezorgder dan bewoners van huurwoningen. En datzelfde geldt voor mensen in de stad ten opzichte van mensen in dunbevolkte gebieden.


Risico's voor lief
Ook onderzocht Aegon de bekendheid met bepaalde risicofactoren en de mate waarin men deze risico’s toch neemt. Met een pannetje op het vuur even de keuken uitlopen bijvoorbeeld. Of een oplader in het stopcontact laten zitten zonder aangesloten telefoon. Of de schoorsteen wel gebruiken, maar niet laten vegen. Hier blijkt dat deze risico's ruim bekend zijn (83 tot 94 procent), maar tóch vaak voor lief worden genomen. Zo laat 30 procent van de respondenten de keuken soms onbeheerd achter met een pan op het vuur en maar liefst 54 procent laat regelmatig een oplader in het stopcontact zitten.


Er zijn ook minder bekende risico's. Zoals het niet regelmatig schoonmaken van het stoffilter van de wasdroger. De filters in de afzuigkap eindeloos laten zitten in plaats van ze regelmatig te vervangen.  Maar ook de elektra in het huis vraagt elke vijf jaar een controle. Maar liefst 22 tot 55% van de ondervraagden is zich niet bewust van deze risico’s. Met als resultaat dat 30 tot 77% van de ondervraagden deze risico’s wel loopt. Het niet laten controleren van de elektra staat daarbij bovenaan.


Aandacht voor preventie
Het onderzoek is voor Aegon aanleiding om in een campagne op radio en online extra aandacht te besteden aan preventieve maatregelen. Bijvoorbeeld met een serie tips die veel branden kunnen voorkomen.

 

Over de onderzoeken: de cijfers zijn afkomstig uit eigen onderzoek van Aegon (als bijlage) en uit het Dashboard Fatale Woningbranden en de Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars, oktober 2021

Geplaatst op 25-05-2022

< VorigeVolgende >


Share on: