Woningbranden in 2021 eisen 31 slachtoffers

In de eerste drie maanden van dit jaar hebben er negen fatale woningbranden in ons land plaatsgevonden, waarbij tien dodelijke slachtoffers waren te betreuren. In heel 2021 hebben er 27 branden in woningen gewoed met in totaal 31 slachtoffers.

Menselijk handelen
Het grootste deel van de fatale woningbranden wordt veroorzaakt door menselijke fouten (tien). In negen gevallen is de brandoorzaak niet bekend en bij zes branden bleek technische apparatuur de vermoedelijke oorzaak. 

Opvallend is verder dat meer dan de helft van de branden  (vijftien) in de woonkamer begint, gevolgd door de slaapkamer (vijf). En tot slot valt op dat 19 van de 27 fatale woningbranden in huurwoningen plaatsvindt.


Geen rookmelders
In maar liefst 10 van de 27 gevallen waren er geen rookmelders in de woning aanwezig. Marieke Beugel, Senior beleidsadviseur bij het Verbond van Verzekeraars, noemt het dan ook een goede zaak dat er vanaf 1 juli een rookmeldersplicht in Nederland wordt ingevoerd. “Zeker als uit het dashboard ook nog eens blijkt dat achttien woningbranden in 2021 bij alleenstaanden hebben plaatsgevonden.”
Bron: Verbond van Verzekeraars
Geplaatst op 08-04-2022

< VorigeVolgende >


Share on: