Jonge automobilist betaalt 2.180 euro per jaar aan autoverzekering

Wil je als beginnend bestuurders een eigen auto rijden, dan kost je dat een fortuin, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Gemiddeld betalen automobilisten van 18 t/m 20 jaar 2.180 euro per jaar voor hun autoverzekering. Dat komt neer op 181,60 euro per maand.

“Als je dan ook nog eens bedenkt dat veel jongeren nog niet zo’n hoog inkomen hebben, is dit een flinke hap uit je maandelijkse budget”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Voor veel jongeren zal het zelfs betekenen dat een eigen auto geen optie is.”

Geld.nl bekijkt in de halfjaarlijkse Datamonitor autoverzekeringen hoeveel automobilisten van verschillende leeftijdsgroepen betalen voor hun autoverzekering. Dit is gebaseerd op vergelijkingen op de website in 2021. Hieruit blijkt dat jonge bestuurders (van 18 t/m 20 jaar) met 181,60 euro per maand meer dan twee keer zoveel premie betalen dan de gemiddelde Nederlander. Gemiddeld betaalden Nederlanders in 2021 een autopremie van 82,27 euro per maand. Bestuurders tussen 21 en 24 jaar betalen met gemiddeld 119,94 euro anderhalf keer zoveel als de gemiddelde automobilist.
“De hoge premies voor jonge bestuurders gelden echt niet alleen als je een dure auto rijdt of in een grote stad woont. We hebben ook een aantal specifieke scenario’s bekeken en daaruit blijkt dat als je in Dokkum woont en in een kleine Toyato Aygo van 10 jaar oud rijdt, je alsnog gemiddeld 117 euro per maand betaalt voor je autoverzekering als 18-jarige”, voegt Bulthuis toe.

Ook andere autokosten stijgen
Naast de hoge autopremies krijgen jongeren, net als alle andere automobilisten, ook te maken met een hogere wegenbelasting in veel provincies en torenhoge benzineprijzen. “Autorijden is dus, zeker als je jong bent, echt niet meer te betalen”, zegt Bulthuis. “En daar zit een risico aan, want we zien ook dat jongeren er dan voor kiezen om de auto op naam van de ouders te verzekeren. Maar als je ouders je niet als regelmatige bestuurder opgeven, is dat eigenlijk fraude en komen zowel het kind als de ouders flink in de problemen als de verzekeraar het ontdekt.”

Waarom hogere premie voor jongeren?
Dat jongeren een hogere premie betalen voor hun autoverzekering, komt doordat verzekeraars in hun statistieken zien dat zij vaker schade rijden en ze een relatief grotere kans hebben om betrokken te raken bij een ongeval. Dit risico berekenen verzekeraars door in de premies van jonge bestuurders.
Volgens Bulthuis is er wel een aantal dingen die je als jongere kan doen om de premie toch zo laag mogelijk te houden. “Kies bijvoorbeeld voor een wat oudere, kleinere auto. Die zijn relatief goedkoper om te verzekeren. Daarnaast loont het om elk jaar even te kijken welke autoverzekering voor jou het goedkoopste is. De premies dalen namelijk flink elk jaar dat je ouder wordt, zeker als je schadevrije jaren opbouwt. Hierdoor kan ieder jaar een andere autoverzekering voor jou de voordeligste zijn.
Geplaatst op 07-02-2022

< VorigeVolgende >


Share on: