Fataal ongeluk van Astrid moet scooteraars wakker schudden
Scooterrijders moeten zich beter realiseren wat de gruwelijke gevolgen kunnen zijn van roekeloos hardrijden, vindt de weduwnaar van de bij een ongeluk omgekomen Astrid de Boer (56) uit Zevenbergen. Zij werd geschept door een politiemotor, waarvan de bestuurder ten val kwam bij de achtervolging van een door het Brabantse stadje razende scooter.
De politie heeft reeds toegezegd de schade te zullen vergoeden op basis van de zogenaamde ‘schuldloze derde’-regeling , al kon de gevallen agent er zelf natuurlijk ook niet veel aan doen, weet ook weduwnaar Ad de Boer: “Die agent verwijt ik echt helemaal niets. Het moet voor hem ook afschuwelijk zijn. Ik heb hem later nog gesproken: hij wist helemaal niks meer van de achtervolging af." Het directe contact met de korpsleiding na het voorval en hun aanwezigheid op de uitvaart betekende veel voor De Boer.Hij hoorde die zondagmiddag 18 april commotie op straat. “Daar stonden al veel mensen, maar ik had geen behoefte om er ook heen te gaan.” Tot de buren aanbelden, met de verschrikkelijke mededeling dat zijn eigen vrouw het slachtoffer was. “Gelukkig hebben onze zoon en ik nog even met haar kunnen praten.”
Astrid was boodschappen wezen doen en stond op het punt de Zeestraat over te steken om naar huis te gaan. Een scooter reed met razende snelheid voorbij, achtervolgd door een motoragent. De motoragent botste in de achtervolging op een bestelbusje, kwam ten val en raakte gewond. Zijn motor gleed met hoge snelheid tegen Astrid aan.
“Ik heb het ongeluk op video gezien, de buurman had het puur toevallig gefilmd, het was pal tegenover ons huis. Je ziet de motoragent vallen. Zijn motor raakt Astrid die een paar meter verderop staat. Ze werd door die motor zeker twintig meter meegesleurd. Tja, het was net een Hollywoodfilm. Alleen staat het slachtoffer dan meestal na een paar minuten weer op. Dit was helaas géén happy end, Astrid overleed een week erna.
Het leven gaat door; het is een cliché, maar ik speel ook geen verstoppertje. Die scooterrijder is nog niet gevonden, ze zouden me tenminste informeren als dat wel zo was. Ach, het heeft voor mij ook geen meerwaarde meer als hij zou worden gepakt. Ik ben ook bang dat als dat wel gebeurt, hij alleen wordt gestraft voor te hard rijden. Zoiets als dit was natuurlijk nooit zijn bedoeling, en van die motoragent ook niet. Voor mijn vrouw was het echt puur een kwestie van op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats zijn. Maar het was géén dronken bestuurder, géén gek met een mes, het waren géén geweerschoten. Je kúnt eigenlijk niemand iets verwijten, dat is het rare van de zaak. Astrid ging boodschappen doen en kwam nooit meer thuis.
Zelf heb ik de dagen na haar dood nog wat media actief benaderd. Niet om zo nodig aandacht te vragen, maar om hun nog steeds anonieme slachtoffer een naam te geven. Hun ‘56-jarige vrouw uit Zevenbergen’ was tenslotte wel míjn Astrid. Kijk, ik wil er helemaal geen sensatie van maken, het gaat mij erom om Astrid recht te doen. En om die scooterrijders eens wakker te schudden en erop te attenderen wat de consequenties kunnen zijn van dat telkens maar weer lekker stoer door het dorp scheuren. Realiseer je dan wel wat roekeloos hardrijden kan veroorzaken en dat ook dít soort verschrikkelijke dingen kunnen gebeuren. Als ze daar maar eens éven bij stil zouden staan, dan is Astrids dood niet helemaal voor niets geweest.”
Personenschade-expert en regiomanager Rotterdam van letselschadebureau JBL&G mr. Frans Overkleeft is samen met de verzekeraar van de politie bezig met het afwikkelen van de overlijdensschade. Er is al affectieschade uitgekeerd voor zowel de echtgenoot als de zoon, en de uitvaartkosten zijn volledig vergoed.
Geplaatst op 09-02-2022
< VorigeVolgende >
Share on: