Ascom bewaakt veiligheid eerste all-electric ziekenhuis op afstand

Ascom, specialist in brandveiligheid, toegangscontrole en camerabeveiliging, helpt de veiligheid van zorgpersoneel, patiënten en bezoekers van het eerste all-electric ziekenhuis in Nederland te bewaken. Het nieuwe Isala Meppel, dat in maart 2022 zijn deuren opent, is uitgerust met allerlei slimme en duurzame technische veiligheidsoplossingen van Ascom. Uniek daarbij is dat de oplossingen op afstand worden bestuurd vanuit een centrale meldkamer in Zwolle.


EQUANS, samen met het bouwconsortium Trebbe, Dura Vermeer en Engie (TDE), is verantwoordelijk voor de bouw van Isala Meppel. De komende 25 jaar zorgen zij ook voor de energievoorziening en zowel het onderhoud als het beheer van het ziekenhuis. Daar hoort ook veiligheid bij. Met de technische veiligheidsoplossingen van Ascom koos EQUANS voor continuïteit, kwaliteit en duurzaamheid.
 
Slimme rookmelders
Zo gebruikt Isala Meppel optische rookmelders met DYFI+-technologie, geleverd door Ascom. Deze state-of-the-art melders controleren zichzelf continu op vervuiling door stof. Algoritmen analyseren de omgevingsinvloeden, evalueren veranderingen en passen zo nodig automatisch de gevoeligheidsinstelling van de melders aan. Het aantal ongewenste brandmeldingen is daardoor gemiddeld 70 procent lager in vergelijking met traditionele rookmelders. Bij brand wordt er stil alarm geslagen. Er zijn dus geen gillende sirenes, maar via de centrale meldkamer gaan er telefonisch meldingen naar de juiste mensen. Dit voorkomt onnodige paniek.
 
Online toegangscontrole
Ook het systeem voor toegangscontrole van Isala Meppel is door Ascom geleverd. Het ziekenhuis is opgedeeld in verschillende gebieden, elk met een ander toegangsbeleid. Dit is aangegeven met kleuren. Sommige gebieden zijn voor iedereen toegankelijk, andere gaan na een bepaalde tijd dicht en zijn alleen toegankelijk met toegangspas. Ook zijn er gebieden waar enkel geautoriseerde medewerkers in mogen. Het toegangscontrolesysteem wordt bestuurd vanuit de centrale meldkamer in Zwolle. Alle benodigde elektronica hiervoor is verwerkt in de deuren van Isala Meppel.
 
Geavanceerde IP-camera’s
Gaat er in Isala Meppel een deur open, dan is dit te zien via camerabeelden in de centrale meldkamer. Om de veiligheid op afstand te kunnen aansturen, leverde Ascom verschillende soorten camera’s. Naast standaardcamera’s met één lens wordt er op bepaalde locaties gebruikgemaakt van geavanceerde IP-camera's met vier lenzen. Zo is het mogelijk een ruimte goed in beeld te brengen zonder dat daar veel hardware voor nodig is.
 
Lage vervangingsgraad
Bij de keuze voor de technische veiligheidsoplossingen is ook rekening gehouden met de lange levensduur van de verschillende producten via Ascom. Duurzame oplossingen met een lage vervangingsgraad schelen enorm in beheer en onderhoud. Dit helpt EQUANS ook op de langere termijn de exploitatiekosten beheersbaar houden.
Geplaatst op 15-02-2022

< VorigeVolgende >


Share on: