Utrechtse automobilisten grootste kans op autoschade

Automobilisten hebben het grootste risico op schade in de provincie Utrecht, zo blijkt uit de Auto Risicometer van Independer. De kans dat je auto mikpunt wordt van inbraak, vandalisme of zelfs diefstal is hier zo’n 30% groter dan elders in Nederland. Ook reden in de provincie Utrecht meer dronken bestuurders op de weg. Zeeuwse automobilisten hebben het beter voor elkaar: het risico dat er iets met de auto gebeurt is in Zeeland juist een kwart lager dan gemiddeld.

De Auto Risicometer van Independer ‘meet’ de kans op autoschade op basis van data van het CBS, Rijkswaterstaat (RWS), en de Nationale Politie. Het risico wordt bepaald op basis van alle geregistreerde auto-inbraken, autodiefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van autovandalisme en de betrapte dronken bestuurders in 2020. Deze aantallen worden afgewogen tegen de geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie.


“Deze informatie is zeer belangrijk voor jouw autoverzekering”, zegt Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, “Wanneer er een verhoogde kans is op schade of inbraak in jouw gemeente. Dan kun je overwegen om een WA+ of allrisk autoverzekering af te sluiten. Dan krijg je die schade in het geheel of grotendeels terug van de verzekering."  


Utrecht blijkt de meest onveilige provincie, wat kans op autoschade betreft. Ook in Noord-Brabant (+17,6%) en Noord-Holland (+15,1%) hebben inwoners veel kans op autoschade. 


Utrecht, Zandvoort en Ouder-Amstel meest onveilige gemeenten
Ook de stad Utrecht blijkt relatief onveilig voor automobilisten. In geen enkele gemeente is de kans op autoschade namelijk zo groot als in de Domstad (+80,9%).

De top 5 gemeenten met de meeste kans op schade aan auto’s:

  1. Utrecht, Utrecht (+80,9%)
  2. Zandvoort, Noord-Holland (+66,1%)
  3. Ouder-Amstel, Noord-Holland (+63%)
  4. Eindhoven, Noord-Brabant (+62,2%)
  5. Bunnik en Stichtse Vecht, Utrecht (+56,5%)

Het Zeeuwse Borsele komt juist als de veiligste gemeente uit de bus, aldus de Auto Risicometer. De kans op autoschade is hier  73,8% lager dan elders in Nederland. Ook in Veere (-70,5%) en Tholen (-70%) lopen automobilisten veel minder risico op onder andere auto-inbraken, -diefstallen en -vandalisme. 


Zuid-Holland: erg veel autovandalisme  
In Zuid-Holland staat je auto het minst veilig geparkeerd, zo blijkt uit de Auto Risicometer. In de provincie werden destijds zo’n 7.900 gevallen van autovandalisme geregistreerd, wat neerkomt op ongeveer een kwart van alle meldingen in heel Nederland. 


Independer verzekeringsexpert Menno Dijcks heeft nog wel een tip: “Het is niet altijd voordelig om een schade te claimen bij jouw autoverzekeraar. Het is bij een kleine schade vaak voordeliger om deze zelf te betalen. Je valt dan niet terug in schadevrije jaren en voorkomt dat je op lange termijn een hogere premie gaat betalen”, aldus Dijcks.   

Geplaatst op 18-01-2022

< VorigeVolgende >


Share on: