Allianz investeert voor het eerst in offshore windmolenpark in Nederland

Allianz Capital Partners, namens Allianz Insurance Companies (Allianz), heeft een overeenkomst getekend om van BASF een belang van 25,2% te kopen in het windmolenpark Hollandse Kust Zuid (HKZ). Dit is de eerste offshore windmolen en de eerste deelneming in hernieuwbare energiebronnen van Allianz in Nederland.

Zodra HKZ volledig operationeel is, zal dat het grootste offshore windmolenpark ter wereld zijn met 140 windturbines en een totaal geïnstalleerd vermogen van 1,5 GW. Het project is gesitueerd in de Noordzee, voor de kust van Noordwijk in Nederland, op 30 km afstand van Den Haag. De bouwwerkzaamheden voor HKZ zijn reeds begonnen. Verwacht wordt dat het project in 2023 volledig operationeel zal zijn. Zoals overeengekomen in een langetermijnovereenkomst voor de aankoop van stroom tegen vaste prijzen zal BASF het grootste deel van de stroom ontvangen die afkomstig is van het totale aandeel van 49,5% van Allianz en BASF in HKZ.

"Wij zijn verheugd over onze eerste investering in offshore windenergie en onze eerste investering in hernieuwbare energie in Nederland. Wij kijken ernaar uit om samen met onze partners steun te verlenen aan dit ambitieuze project dat een belangrijke rol zal spelen in de groene energievoorziening van Europa. Met deze investering zullen we de energietransitie naar hernieuwbare energie verder stimuleren", zegt Carsten Quitter, Group CIO van Allianz.
 
"We zijn erg blij dat we met BASF samenwerken aan deze kans. BASF biedt een langlopende stroomafnameovereenkomst met een vaste prijs voor het project, wat zal zorgen voor een sterke gecontracteerde inkomstenstroom voor vele jaren", vult Andrew Cox, Co-Hoofd van Infrastructuur bij Allianz Capital Partners, aan.  
 
De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door de fusiecommissie en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 worden afgerond. 
 
Allianz investeert momenteel in meer dan 100 wind- en zonneparken in Oostenrijk, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Portugal, Zweden en de Verenigde Staten.
Geplaatst op 06-12-2021

< VorigeVolgende >


Share on: