Onderzoek van botsing tussen twee Piper Super Cubs afgerond

Op 21 juni 2019 kwamen twee vliegtuigen met elkaar in botsing tijdens het trainen van formatievliegen in de buurt van het dorp Oudemolen (Noord-Brabant). Uit het onderzoek blijkt dat zelfs met een hoogteseparatie als maatregel om een botsing in de lucht te voorkomen, de nieuwe formatiemanoeuvre door zijn ontwerp onveilig was om uit te voeren.

Foto: A-18-95 Super Cub (PH-VCY), Onderzoeksraad voor Veiligheid

De formatieleider was een PA-18-125 Super Cub (PH-RED) en de wingman was een PA-18-95 Super Cub (PH-VCY). Het formatieteam trainde een bekende formatieroutine, waaraan een nieuwe manoeuvre was toegevoegd. De botsing in de lucht veroorzaakte ernstige schade aan de PH-VCY, waardoor het toestel onbestuurbaar raakte en neerstortte. De piloot en de passagier van de PH-VCY kwamen hierbij om het leven. De PH-RED liep aanzienlijke schade op, maar de piloot slaagde erin een noodlanding te maken in een veld. De piloot van de PH-RED raakte lichtgewond, de passagier bleef ongedeerd.


Het onderzoek wees uit dat de wingman (PH-VCY) - gedurende het bij elkaar komen aan het eind van de nieuwe formatiemanoeuvre - vanaf rechtsachter naderde met een hogere vliegsnelheid, voordat hij in botsing kwam met de leider (PH-RED). Er werd vastgesteld dat technische factoren geen rol hebben gespeeld bij de toedracht van het ongeval. Beide piloten waren bedreven in formatievliegen. Verder waren zij in het bezit van een geldig bewijs van bevoegdheid, een bevoegdverklaring voor luchtvaartvertoningen en een medische verklaring.


Het formatieteam trainde een nieuwe formatiemanoeuvre die het inherente risico had dat de piloten elkaar niet goed konden zien tijdens het weer bij elkaar komen. Hoewel de twee piloten het gevaar van elkaar uit het oog te verliezen hadden onderkend, was de mitigerende maatregel die bestond uit een hoogteseparatie van 100 voet, niet effectief om de veiligheid van de formatie tijdens de manoeuvre te garanderen. Zelfs met een hoogteseparatie als maatregel om een botsing in de lucht te voorkomen, was de nieuwe formatiemanoeuvre door zijn ontwerp onveilig om uit te voeren.

Geplaatst op 21-10-2021

< VorigeVolgende >


Share on: