Maak auto-inbraak en autodiefstal zo moeilijk mogelijk

De avonden worden donker en inbrekers gaan weer op pad. Inbrekers hebben het ook op auto’s en bestelbusjes voorzien. Hoewel beveiligingssystemen steeds beter worden, worden inbrekers ook slimmer. Auto's en bestelbusjes worden vaak leeggeroofd met relay attack, een techniek om auto’s met keyless entry eenvoudig te openen.

Tips om auto-inbraak of auto diefstal te voorkomen


Laat geen kostbare spullen in de auto achter
Personenauto’s en zeker ook bestelbusjes zijn een geliefd doelwit. Criminelen hebben het vooral op luxe auto’s voorzien waarvan de navigatie, boordcomputer of het hele digitale dashboard wordt buitgemaakt. Bestelbusjes zijn in trek voor de dure gereedschappen. 
Dus laat geen kostbare spullen achter of verstop ze zodanig zodat ze niet zichtbaar zijn, zeker wanneer je op een openbare parkeerplaats geparkeerd staat.
 

Wist u dat dieven uw bluetooth kunnen uitlezen
Blijft tijdens je afspraak of zakenlunch de laptop of tablet in de auto? Zet dan in ieder geval altijd het bluetooth-signaal uit.
Dit signaal wordt namelijk makkelijk onderschept door criminelen en zo weten ze of er iets te halen valt.
 

Ga voor een gecertificeerd alarmsysteem
Kiwa SCM goedgekeurde beveiligingssystemen kunnen door een startonderbreker of alarmsysteem een diefstal helpen voorkomen. Met het voertuigvolgsysteem kan het gestolen voertuig worden teruggevonden. Vanaf 2019 is er een lichte daling van autodiefstal geconstateerd en van de gestolen auto’s werd ruim 40% teruggevonden. Met het beveiligingsssysteem kunt u dus helpen om een autodiefstal of een auto-inbraak te voorkomen.


Laat het handschoenenkastje openstaan
Laat ‘s nachts het handschoenenkastje open staan zo geef je een signaal af dat er geen waardevolle spullen in de auto liggen. 

 
Verdiep u in de risico’s van keyless entry

Heb je een auto met keyless entry? Dan loop je meer risico dat de auto wordt gestolen of leeggeroofd. Vooral hybride auto’s met keyless entry zijn erg in trek. 


Wat is eigenlijk keyless entry?
Keyless entry staat voor het sleutelloos openen en starten van auto’s. Je hoeft je sleutel niet meer uit je zak te halen of in het contact te stoppen. Het starten van de motor doe je via een startknop. Keyless entry is handig, maar het brengt ook risico's met zich mee. Criminelen kunnen het signaal van de sleutel eenvoudig verlengen met een signaalversterker. Ook al heb je het zendertje gevoelsmatig veilig in je tas of achter een raam liggen, inbrekers kunnen toch snel en geruisloos je auto stelen. 


Voorkom dat uw keyless entry-auto gehackt wordt

  • Kies een nieuwe (lease)auto met een fysieke sleutel.
  • Laat een extra startonderbreker inbouwen mocht je al keyless entry rijden.
  • Berg thuis de sleutel goed op, bijvoorbeeld in een ijzeren (geld)kistje of liefst in een Samfolk Faraday Doos. Deze autosleutel blokkeer set is een must have om je auto te beschermen. De Faraday box voorkomt dat het autobeveiligingssysteem gehackt wordt. Deze set beschermd persoonlijke en financiële data door RFID scanners & readers te blokkeren zodat ze geen informatie kunnen uitlezen.
  • Bij de nieuwere modellen kun je via de autodealer een zendsleutel omruilen voor een beveiligd model.


Relay attack: de favoriete methode van criminelen
In 2020 had meer dan 80% van de 820.000 keyless entry-auto’s geen goede anti-diefstalbeveiliging. Dit houdt in dat er 700.000 voertuigen nog een mogelijk doelwit zijn van relay attack.


Zendsleutel beveiligen
Kijk bijvoorbeeld eens bij deze leveranciers, ze werken allemaal met een goedgekeurd systeem.


Als laatste, kies voor een startonderbreker met een eigen autorisatie 
Deze startonderbreker werkt onafhankelijk van de keyless entry-functies van de auto. Dit is ter voorkoming van autodiefstal, maar let op: het beschermt niet tegen een auto-inbraak.

Geplaatst op 22-10-2021

< VorigeVolgende >


Share on: