Atradius verwacht groei wereldeconomie van 6,2 procent in 2021

Nu de vaccinatiecampagnes in een groot deel van de wereld op gang komen, herstelt de wereldeconomie zich in 2021 naar verwachting volledig van de grote economische terugval in 2020. De verwachte groei van 6,2 procent in 2021 is bovendien hoger dan wat er zes maanden geleden is voorspeld.

Aangezien de meeste economieën nog niet volledig open zijn gegaan, wordt fiscale steun vaak gedeeltelijk verlengd. Tegelijkertijd is er nog sprake van een ruim monetair beleid, ondanks de stijgende inflatiedruk. Hoewel de rekening van de coronacrisis vroeg of laat gepresenteerd zal worden, is wereldwijd sprake van een zeer robuust herstel, vooral in ontwikkelde markten met een hoge vaccinatiegraad. Dit concludeert Atradius in haar halfjaarlijkse Economic Outlook die vandaag is gepubliceerd.

Naar verwachting zullen de ontwikkelde economieën in 2021 met 5,8 procent groeien, waarmee de daling van het bruto binnenlands product in 2020 ruim wordt goedgemaakt. De Nederlandse economie profiteert van dit wereldwijde herstel en de versoepeling van de coronamaatregelen. In 2021 verwacht Atradius in Nederland een groei van 3 procent. Hoewel veel signalen op groen staan, wijst Atradius wel op een aantal zaken die de verwachte economische ontwikkeling in de weg kunnen staan. De faillissementen staan weliswaar op een historisch laag niveau, toch verwacht de kredietverzekeraar dat deze weer zullen toenemen, waarschijnlijk al in de tweede helft van dit jaar. Daarnaast hebben bedrijven te maken met stijgende prijzen door onder andere problemen in toeleveringsketens en het aantrekken van personeel. Tot slot moeten zij voldoende financiering kunnen aantrekken om te kunnen blijven groeien.
 
Fiscale maatregelen stuwen groei in VS
Een deel van de onzekerheid die vorig jaar boven de markt hing, is verdwenen. In de Verenigde Staten zal president Biden naar verwachting een consistenter beleid voeren dan zijn voorganger. Bovendien heeft de regering-Biden verschillende fiscale stimuleringsmaatregelen afgekondigd, waardoor het bbp in de VS en elders een impuls heeft gekregen. Ook de vooruitzichten in het Verenigd Koninkrijk zijn veel rooskleuriger dan begin 2020. Consumenten zijn de drijvende kracht achter het herstel, met vooral een sterke groei in de horeca. In het Verenigd Koninkrijk is sprake van een verrassend economisch herstel, zeker gezien de achterblijvende handel met de Europese Unie als gevolg van de Brexit en de onzekerheid over het verloop van de pandemie.
 
Relatief goede vooruitzichten Azië en Latijns-Amerika
De opkomende markten in Azië hadden de pandemie goed onder controle, tot de besmettingscijfers als gevolg van de delta variant groeiden. Ondanks het risico op verspreiding van het coronavirus blijven de vooruitzichten in deze regio relatief goed. Latijns-Amerika heeft één van de hoogste besmettingscijfers ter wereld, maar profiteert van de minder stringente coronamaatregelen en van het sterke economische herstel in de VS.
Geplaatst op 19-08-2021

< VorigeVolgende >


Share on: