Tussen maart en november zijn in Europa ruim 450.000 meer mensen overleden

Maandelijks brengt Eurostat, een directoraat-generaal van de Europese Unie en belast met het opmaken van statistieken, de sterftecijfers in kaart. Uit de statistieken van maart tot en met november 2020 blijkt dat er in heel Europa ruim 450.000 mensen meer zijn overleden dan in vergelijking met de vier jaren daarvoor.

In het voorjaar van 2020 is het aantal sterfgevallen in de EU als gevolg van COVID-19 snel gaan stijgen: in sommige delen van Europa was het sterftecijfer uitzonderlijk hoog, vergeleken met het gemiddelde sterftecijfer van de voorgaande jaren. Hieruit ontstond het idee om het effect van de pandemie te beoordelen door te kijken naar de oversterfte, d.w.z. de toename van het totale aantal sterfgevallen, door welke oorzaak dan ook, in vergelijking met sterfgevallen in de voorgaande jaren.
 
In totaal zijn er in de EU tussen maart en november 2020 meer dan 450.000 sterfgevallen ten opzichte van dezelfde periode in 2016 - 2019. Tijdens de vroege opkomst van COVID-19 bereikte het sterfteoverschot in de EU zijn eerste piek in april 2020, met een stijging van 25% ten opzichte van het gemiddelde van dezelfde maand in 2016 - 2019.
 
Tussen mei en juli werd een lager niveau van oversterfte geregistreerd, terwijl in augustus-september een nieuwe sterftegolf begon met de volgende golf van de pandemie. Het sterfteoverschot in de EU lag in september 8% boven het gemiddelde, in oktober +17% en in november +40%, waarbij de indicator in alle EU-lidstaten steeg.
 
Hoewel de oversterfte het hele jaar door in heel Europa werd waargenomen, liepen de pieken en de intensiteit van de uitbraken van land tot land sterk uiteen. Voor verdere analyse kunt u op de afbeelding klikken en het nieuwe interactieve instrument gebruiken door het land te selecteren dat u wilt analyseren.

 
Geplaatst op 17-02-2021

< VorigeVolgende >


Share on: