Ruim 40.000 mensen op de Spoedeisende Hulp na een val op het ijs

Voor het eerst sinds 2012 was heel Nederland weer in de ban van schaatsen op natuurijs. Van vrijdag tot en met zondag leek heel Nederland op het ijs te staan. De ziekenhuizen kregen een stortvloed te verwerken aan diverse botbreuken. De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) heeft een inventarisatie gemaakt van de schaatsongevallen van het afgelopen weekend.

Veel ziekenhuizen hadden geanticipeerd op de drukte door de Spoedeisende Hulp te bemensen met extra SEH-artsen & verpleegkundigen, traumachirurgen en gipsverbandmeesters. Ook hadden vrijwel alle geïnventariseerde ziekenhuizen de spoedoperatie capaciteit opgeschaald door het openstellen van extra operatiekamers door het draaien van dubbele diensten door traumachirurgen, orthopedisch traumatologen, anesthesiologen, OK- en anesthesiemedewerkers. 
 
Navraag door NVT bij 20 representatieve ziekenhuizen leert dat landelijk ruim 40.000 mensen zich hebben gemeld op de Spoedeisende Hulp na een val op het ijs. De meest voorkomende letsels waren gebroken polsen, heupen en schouders. Veel botbreuken konden (tijdelijk) worden behandeld met een gipsverband, maar ook veel moeten worden geopereerd. Dit weekend zijn al meer dan 1.000 mensen met spoed geopereerd. Gemiddeld werden er zaterdag en zondag 20 trauma-operaties per ziekenhuis uitgevoerd, waar dat er normaal 2-4 per weekend per ziekenhuis zijn. In sommige ziekenhuizen zijn zo veel patiënten geopereerd aan een gebroken heup dat de materialen op waren. Schatting is dat er in de komende twee weken per ziekenhuis nog 35-40 geplande botbreukoperaties zullen moeten plaatsvinden. Dit aantal zal mogelijk door de ijzel nog verder oplopen.
 
 
Foto: Irena Carpaccio
Geplaatst op 16-02-2021

< VorigeVolgende >


Share on: