Meer dan 10 miljard dollar aan schadeclaims door winterstormen in de VS

Volgens een donderdag verschenen rapport van AIR Worldwide, een Amerikaans bedrijf voor risicomodellering en gegevensanalyse met klanten in (her)verzekeringen, verwachten Amerikaanse schadeverzekeraars meer dan 10 miljard dollar aan schadeclaims als gevolg van de reeks winterstormen in de VS die catastrofale bevriezing en aanzienlijke stroomuitval in Texas veroorzaakten.

Het aanzienlijke aantal verwachte schadegevallen, waarvan de verwachtte gemiddelde schadewaarden voor commerciële risico's meer dan 30.000 dollar en 15.000 dollar aan woningen bedragen, zullen waarschijnlijk boven de 10 miljard dollar uitkomen, aldus AIR, een Verisk-bedrijf, in een verklaring.
 
Er zijn nog verschillende factoren die het verlies ver boven dat cijfer kunnen drijven, zei AIR. Dit zou een hoger aantal verwachtte schadeclaims door de langdurige stroomuitval in Texas kunnen omvatten. 
De vraag is of dekkingen voor onderbreking van de nutsvoorzieningen worden uitgekeerd, hoe hoog de impact van bedrijfsonderbreking door de opgelopen schade is, de mogelijke overheidssteun en de vraag of schade door schimmelvorming een belangrijke bron van claims wordt.
 
Uit rapporten blijkt dat veel industrieën in de productie- en de energiesector in Texas onderbroken werden door de stroomuitval, wat uiteindelijk tot grote schadeclaims kan leiden, aldus AIR.
Waterschade door bevroren en gesprongen leidingen zal ook een belangrijke bron van schadeclaims zijn.
 
"Onder commerciële risico's, hebben meerdere rapporten aangegeven dat kleinere commerciële risico's het grootste deel van het verlies dragen, met scholen in het bijzonder die hard zijn getroffen", zei AIR in de verklaring.
 
De vriestemperaturen, met een record aan ongekende temperaturen, en winterse neerslag troffen Texas en het zuiden van de VS op 13 februari en duurden tot 18 februari.
 
Meer dan 800.000 commerciële/industriële risico's en bijna 12 miljoen eigen woningen bevonden zich in de gebieden van Texas die werden getroffen, aldus AIR.

Hoewel er nog steeds onzekerheid is, wordt verwacht dat ongeveer 80% van het aantal schadegevallen van persoonlijke aard zal komen, aldus AIR.
 
Geplaatst op 26-02-2021

< VorigeVolgende >


Share on: