Krachtenbundeling Verbond en KNMI
Het Verbond van Verzekeraars en KNMI bundelen hun krachten om klimaatschade tegen te gaan. Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars en hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven van het KNMI hebben samen een handtekening gezet onder deze voor beide organisaties zeer logische samenwerking.
Schade voorkomen door zo vroeg mogelijk te waarschuwen voor de komst van slecht weer. Dit is de kern van de samenwerking tussen het Verbond van Verzekeraars en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). “Maar het omvat veel meer”, aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond, die vandaag samen met hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven van het KNMI zijn handtekening zette onder deze voor beide organisaties zeer logische samenwerking.
“Door de data van het KNMI te combineren met de landelijke risico- en schadecijfers van het Verbond, kunnen we ons niet alleen beter voorbereiden op veranderende weersextremen”, benadrukt Weurding, “maar ook inzicht krijgen in en werken aan oplossingen om schade door extreem weer zoveel mogelijk te voorkomen. Bovendien kunnen verzekeraars deze kennis delen met klanten en hun adviseurs. Daar heeft iedereen baat bij, zeker als je stilstaat bij het bijkomend leed dat schade veroorzaakt.” Weurding doelt daarmee op de extreme hagelbuien en stormen die de afgelopen vijf jaar reeds voor honderden miljoenen aan schade veroorzaakten, maar ook op wateroverlast en droogte. “Met name bij ondernemers kan de klap extra hard aankomen: de materiele schade is vaak verzekerd, maar de onderneming ligt soms weken stil terwijl de kosten doorlopen.”
Ook Van der Steenhoven ziet grote voordelen in de samenwerking met het Verbond: “Door deze samenwerking kunnen wij de impact van onze weerwaarschuwingen vergroten. Tegelijkertijd ontvangen we feedback over de effectiviteit van onze waarnemingen en waarschuwingen waardoor we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren om de maatschappij zoveel mogelijk schade te besparen.”
Stormschade
Op basis van ingediende claims kan het Verbond van Verzekeraars al binnen een aantal maanden in kaart brengen hoeveel schade een storm heeft veroorzaakt. Het gaat hierbij vooral om goed vergelijkbare verzekerde schade op de inboedel-, opstal- en autoverzekering. De totale schade ligt in de regel nog hoger. Denk hierbij schade aan kassen, gewassen op het land, transport, bedrijfsonderbreking en infrastructuur. “Door nog eerder voor extreem weer te waarschuwen, kunnen klanten van verzekeraars zich hierop voorbereiden en preventiemaatregelen nemen. Zo houden we de schade beheersbaar”, aldus van der Steenhoven.
Weurding kan dat beamen: “Zo blijkt de schade door storm Ciara eind vorig jaar een inderdaad stuk lager uit te vallen door tijdige waarschuwingen, ook door verzekeraars. Het Early Warning Center van het KNMI verdient zich dubbel en dwars terug voor de Nederlandse maatschappij.” “En dat is precies wat we met elkaar willen bereiken”, vult Van der Steenhoven aan.
Impact van klimaatverandering meten
Om beleid te ontwikkelen op het vlak van klimaatverandering, moet je weten wat de impact ervan is. In samenwerking met de Wageningen Universiteit, het KNMI en Climate Adaptation Services presenteert het Data Alanytics Centre (DAC) van het Verbond in maart de Klimaatmonitor. Deze monitor bundelt droogte, hitte, natuurbranden en extreme neerslagdata met de Nederlandse schadedata van verzekeraars. Hierdoor krijgen we inzicht in de huidige impact van verschillende weersgebeurtenissen op de schade in Nederland. Verzekeraars en andere financiële instellingen zijn ook zeer benieuwd naar het KNMI Klimaatsignaal dat in de herfst verschijnt. In dit rapport wordt een eerste duiding van het nieuwe IPCC-rapport over het klimaat gegeven. In 2023 worden de nieuwe KNMI klimaatscenario’s verwacht. Vroegtijdige kennis van risico’s kan klanten beter helpen bij hun beslissingen voor de langere termijn.
Verzekeraars in actie tegenklimaatverandering
De afgelopen jaren is klimaat(verandering) een steeds groter thema geworden binnen de verzekeringssector. Op de webpagina Klimaat en beleggingsbeleid van het Verbond van Verzekeraars kunt u zien welke acties verzekeraars ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan.
Volgende >
Share on: