Iets meer faillissementen in januari maar aantal blijft laag

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in januari 4 bedrijven meer failliet verklaard dan in december, meldt het CBS. Het aantal faillissementen blijft op een laag niveau.

Historisch laag niveau faillissementen
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot juli 2020 redelijk vlak. Sindsdien is de trend dalend en in december 2020 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na januari 1991. In januari 2021 steeg het aantal faillissementen iets, maar het niveau blijft laag.

 

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in januari 135 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 33. Dat zijn er 9 minder dan in december.


De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in januari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Geplaatst op 12-02-2021


Share on: