Achmea steunt oproep voor betere en rechtvaardigere verdeling coronavaccins

Een groep van zo’n 150 internationale institutionele investeerders, waaronder Achmea, roept de farmaceutische industrie en wereldleiders op om coronavaccins effectief, eerlijk en rechtvaardig te verdelen.

Vandaag is daarvoor een investor statement uitgegaan van de Access to Medicine Foundation. Deze gezaghebbende organisatie zet zich al meer dan tien jaar in om de farmaceutische industrie te stimuleren en begeleiden om meer te doen voor mensen in lage- en middeninkomenslanden.

Veel arme landen hebben momenteel onvoldoende toegang tot de ontwikkelde vaccins. Dit heeft een grote impact op miljarden mensen over de hele wereld en vergroot ook de kans op mutaties. Betere toegang tot vaccins voor deze landen is dus belangrijk om Covid-19 wereldwijd onder controle te krijgen. Ook in economisch opzicht is dit van belang. De mondiale economie lijdt mogelijk een verlies van 9,2 biljoen dollar als de toegang tot vaccins voor arme landen niet wordt verbeterd, becijferde ICC Research Foundation. 

De drie belangrijkste punten in het statement: 

  • De oproep aan wereldleiders van de twintig rijkste industrielanden (G7 en G20) om de ACT-Accelerator (financieel) te ondersteunen. ACT-Accelerator is een samenwerkingsverband van onder andere de WHO, Bill & Melinda Gates Foundation, Wereldbank en GAVI. Met als doel om wereldwijd toegang tot vaccins te organiseren via bijvoorbeeld het Covax-programma. De Nederlandse overheid ondersteunt dit initiatief. 
  • Farmaceuten bewegen tot een proactieve rol in het ACT-Accelerator programma. Concreet betekent dit dat farmaceuten bijvoorbeeld worden opgeroepen licenties te geven aan ontwikkelingslanden en deze te ondersteunen bij de productie van vaccins. 
  • Dat alle ondertekenaars ook open staan om nieuwe financieringsvormen te onderzoeken voor het bestrijden van Covid-19, bijvoorbeeld via zogenoemde ‘vaccins bonds’. 
 

Sluit aan bij eerdere oproep van Achmea aan farmaceuten 
Rogier Krens, Chief Investment Officer bij Achmea Investment Management: “Wereldwijde pandemieën kunnen alleen worden aangepakt als we wereldwijd samenwerken. Daarom steunt Achmea dit initiatief. Daarnaast gaan we actief in gesprek met de farmaceutische sector om wereldwijde toegang tot vaccins en behandelingen te bewerkstelligen.” De oproep van vandaag sluit aan bij het investor statement dat in het voorjaar van 2020 aan farmaceuten is gestuurd. Onder aanvoering van Achmea Investment Management ging er toen een brief naar farmaceuten met de oproep om de handen in een te slaan om de verspreiding van het virus en de gevolgen daarvan te minimaliseren.

Zie: https://nieuws.achmea.nl/vermogensbeheerders-pensioenfondsen-en-verzekeraars-roepen-farmaceuten-op-tot-internationale-samenwerking-bij-bestrijding-coronavirus/
 

Geplaatst op 23-02-2021

< VorigeVolgende >


Share on: