Testdag om aan te tonen: zonnepanelen zijn verzekerbaar

Panden die voorzien zijn van daken met polystyreen of polyurethaan-isolatie waarop zonnepanelen geïnstalleerd zijn steeds lastiger te verzekeren. Inspectiebureau Burghgraef van Tiel & Partners is daarentegen van mening dat daken met zonnepanelen risicotechnisch wel degelijk te verzekeren zijn. Dat bewijzen zij op de Grote Testdag op 16, 17 of 18 december a.s.

Zonnepanelen die conform de norm zijn geïnstalleerd, die gecontroleerd zijn door middel van een onafhankelijke controle en die voorzien zijn van een brandwerende coating op de isolatie zouden volgens Jurjen Burghgraef van Burghgraef van Tiel & Partners wel verzekerd moeten worden. “Het controleren moet dan wel gebeuren met Scope 12, een door de stichting SCIOS ontwikkelde inspectie, specifiek gericht op het inspecteren van zonnestroominstallaties. Er komen gelukkig steeds meer gecertificeerde inspecteurs op de markt en een update van Scope 12, waarin ook de IV curve meting wordt meegenomen, komt vermoedelijk medio 2021.

Daarnaast werken ook de installateurs aan een beter kwaliteitssysteem. Ook dit is positief. Maar kijken we naar de oude installaties, dan zullen we toch de situatie moeten verbeteren. Belangrijk hierbij is dat kabels in een kabelgoot komen te liggen, dat connectoren vrij van het dak komen te staan en dat connectoren van het elfde merk of die een type verklaring hebben bij elkaar worden geplaatst. Als we hier aan voldoen, dan kunnen we de situatie aanzienlijk verbeteren.”

Stappenplannen
Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen correct geïnstalleerd worden heeft Burghgraef van Tiel & Partners een tweetal stappenplannen opgesteld. (zie onderaan dit bericht, red.) En voor de polystyreen-isolatie op het dak heeft Burghgraef van Tiel & Partners een oplossing, namelijk een brandwerende coating op de isolatie. Deze coating wordt – ijs en weder dienende – op 16, 17 of 18 december, getest op een dak dat vergelijkbaar is met het stadiondak van Thialf. “Thialf is namelijk een van de risico’s waarbij verzekeraars hebben aangegeven niet te willen verzekeren, zolang de zonnepanelen op het dak liggen. Thialf staat echter niet op zichzelf, want er zijn tal van dit soort voorbeelden te bedenken”, aldus Jurjen.

Wat gebeurt er die dag? “Dan gaan we bij Troned in Enschede vier zonnepanelen in brand steken. Serieus. Als blijkt dat het isolatiemateriaal hierbij niet beschadigt, kan gesteld worden dat een brand in de PV-installatie, niet meer zal doorslaan naar het isolatiemateriaal. Het mag alleen geen slecht weer zijn. Bij regen, mist of wind stellen we de dag uit.”

Veilig met brandwerende coating
Wat het betekent als de test slaagt? “Een dak voorzien van brandwerende coating is daarnaast ook volledig bestand tegen fouten van dakdekkers. Mooi, want circa 5% van de branden, waaronder een van de grootste branden van dit jaar, is veroorzaakt door een dakdekker? Het aantal branden dat is veroorzaakt door zonnepanelen is overigens vele malen lager. Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar wij weten dat dit minder is dan 0,01%. Met andere woorden: we maken een dak met polystyreen/polyurethaan-isolatie waarop PV-panelen zijn geïnstalleerd én waarop de coating is aangebracht brandveiliger dan een dak met hetzelfde isolatiemateriaal zonder PV-installaties. Maar dan moet er dus wel die coating op.”

Conclusie
“Beste verzekeraars. Bekijk nogmaals goed de ‘kans maal omvang’ definitie. Want een dak met een coating is vele malen veiliger dan een dak zonder coating. Nederland is helaas koploper met dergelijke isolatiematerialen op stalen daken. Stel dat we deze coating op alle daken zouden aanbrengen, dan zou Nederland het enige land ter wereld zijn dat gebouwen heeft, die aan de bovenzijde volledig onbrandbaar zijn. Hoe mooi zou dat zijn! Niet alleen voor de brandveiligheid, maar ook voor de verzekerbaarheid van daken voorzien van zonnepanelen.”

Meer testdagen
Waar Burghgraef van Tiel & Partners nu overigens nog aan werkt is de ontwikkeling van een soortgelijke test met een extra gecoat, brandwerend doek en een test met een volledig onbrandbare zonnepaneel.


Stappenplannen 
stappenplan voor zonnepanelen op brandbare daken Burghgraef van Tiel & Partners

stappenplan voor zonnnepanelen op woningen Burghgraef van Tiel & Partners
 

Foto: Burghgraef van Tiel & Partner
Geplaatst op 11-12-2020

< VorigeVolgende >


Share on: