Aegon verkoopt zijn Centraal- en Oost-Europese activiteiten aan VIG

Aegon heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van zijn verzekerings-, pensioen- en vermogensbeheer activiteiten in Hongarije, Polen, Roemenië en Turkije voor 830 miljoen euro aan Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG).

“Deze transactie betekent een rationalisering van Aegon’s internationale activiteiten en zal onze balans versterken”, zegt Lard Friese, CEO van Aegon. “We scherpen onze strategische focus aan en richten ons daarbij op die landen en activiteiten waarmee Aegon de meeste waarde kan creëren. Ik wil onze medewerkers in Hongarije, Polen, Roemenië en Turkije graag bedanken voor de grote bijdrage die zij door de jaren heen aan Aegon hebben geleverd. We hebben er alle vertrouwen in dat onze bedrijven veel baat zullen hebben bij de kennis en ervaring van VIG, een toonaangevende verzekeringsgroep in deze regio.” 

De opbrengst van de transactie bedraagt 830 miljoen euro en vertegenwoordigt 2,6 keer de boekwaarde per 30 juni 2020. Dit zal resulteren in een toename van het eigen vermogen op basis van IFRS van EUR 505 miljoen, waarvan 362 miljoen euro als boekwinst op basis van de balans per 30 juni 2020. Het netto onderliggend resultaat van Aegon’s activiteiten in Centraal en Oost-Europa bedroeg in 2019 54 miljoen euro. De opbrengst komt daarmee overeen met een waarderingsratio van vijftien keer het netto onderliggend resultaat. Door de transactie zal de Solvency II ratio van de Groep toenemen met circa acht procentpunten. 

De opbrengst van de transactie gaat naar de Groep en zal financiële flexibiliteit van Aegon vergroten om zijn strategische prioriteiten uit de voeren, waaronder het verlagen van de schuldpositie. Op 10 december 2020 zal Aegon een nadere toelichting geven op zijn strategie en financiële doelstellingen tijdens de virtuele Capital Markets Day. 

De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door toezichthouders en mededingingsautoriteiten, zoals bij dit soort transacties gebruikelijk is. De verkoop zal naar verwachting in de tweede helft van 2021 worden afgerond.

Geplaatst op 30-11-2020

< VorigeVolgende >


Share on: