Nieuwe veiligheidsnorm niet invoeren op 1 juli

De provincie Groningen, bevingsgemeenten en maatschappelijke organisaties hebben het Rijk gevraagd om de nieuwe veiligheidsnorm voor aardbevingsbestendig bouwen op 1 juli nog niet in te voeren. Men denkt dat de invoering van de norm tot grotere ongelijkheid en extra vertraging gaat leiden.

De bestuurders en de Groninger Bodem Beweging en het Gasberaad, ministers Kajsa Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken) en Eric Wiebes (VVD, Economische Zaken) hebben dit eerder aangegeven.

Op 1 juli staat de invoering van de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) gepland. De NPR wordt gebruikt om nieuwe huizen aardbevingsbestendig te bouwen of bestaande huizen te versterken. De norm wordt vernieuwd op basis van technologische ontwikkelingen en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Commissaris van de Koning René Paas heeft in gesprek met RTV Noord aangegeven zich zorgen te maken over de voortgang en de aantallen versterkte huizen en zodoende de ministers ontraden de norm in te voeren. De bestuurders in Groningen verwachten grote rechtsongelijkheid door de nieuwe norm. De norm wel toepassen gaat tevens zorgen voor spanningen in dorpen, wijken en straten. Het zal zorgen voor situaties die mensen niet begrijpen.

Door de Groninger Bodem Beweging is dit een maand geleden ook al voorgesteld. Volgens voorzitter Jelle van der Knoop zorgt het voor een tweedeling omdat het in de praktijk kan betekenen dat de ene helft van het dorp wel versterkt wordt en de andere helft niet. De bevingsregio voelt zich gesteund door de Tweede Kamer. De coalitiepartijen D66 en CDA willen onder meer dat toezeggingen aan inwoners worden nagekomen. Nog meer tweedeling creëren in Groningen door een nieuwe norm te gebruiken is voor de Kamer onacceptabel. Het kabinet gaat er op haar beurt vanuit dat het versneld terugschroeven van de gaswinning betekent dat Groningen snel veiliger wordt en dus dat ook de versterkingsoperatie aanzienlijk kleiner uitvalt.


Deze maand wordt duidelijk of de vernieuwde NPR op 1 juli al dan niet wordt ingevoerd.

Bron: RTV Noord
Geplaatst op 09-06-2020

< VorigeVolgende >


Share on: