Mathy Boon vanuit 'la douce France'
Mathy Boon, directeur van BosBoon Expertise, vertelt vanuit zijn woonplaats in 'la douce France' over zijn ervaring met de coronacrisis en hoe er binnen BosBoon Expertise wordt omgegaan met de huidige werksituatie.
"Voor wie het nog niet weet: inmiddels woon ik al weer twee jaar in Frankrijk! Door de uitgeefster van het SCHADE magazine, Margret Wallaard, werd mij gevraagd hoe de situatie hier is en hoe wij als BosBoon Expertise omgaan met deze bizarre situatie.Voordat ik op bovenstaande punten inga, zou ik eerst graag kwijt willen dat onze gedachten vooral uitgaan naar de mensen die direct dan wel indirect getroffen zijn door het COVID-19 virus. Met het overlijden van de schoonvader van één van mijn collega’s kwam het virus ongewenst dichtbij.
Na twee jaar Frankrijk heb ik inmiddels een duidelijk ritme opgebouwd, waarbij ik iedere maand een week in Nederland ben. Kort na mijn vertrek uit Nederland heb ik mijn huis verkocht en sindsdien verblijf ik tijdens de weken in Nederland deels bij mijn kinderen en deels bij mijn ouders in Arnhem. De rest van de maand werk ik vanuit mijn huis in Frankrijk en ik maakte daarbij al gebruik van de digitale faciliteiten die nu iedereen zo goed van pas komen. Dankzij die digitalisering ben ik virtueel vaker op kantoor dan ooit tevoren. Een prima manier van werken, waarbij ik naast mijn directietaken ook een groeiend aantal expertises in Frankrijk en Franstalige gebieden oppak. Zowel voor Nederlandse verzekeraars en makelaars als buitenlandse opdrachtgevers.
Zondag 15 maart 2020 stond mijn rit naar Nederland op het programma. Vanwege de toenemende verontrustende berichten besloot ik om op zaterdag 14 maart al vanuit Frankrijk naar Arnhem te rijden; totaal 895 kilometer. In 9 à 9,5 uur is dit prima te rijden. De agenda van maandag 16 maart tot en met dinsdag 24 maart stond volgepland en ik had er zin in…
Op basis van de berichten in de pers en informatie van een betrouwbare bron uit Frankrijk bleek dat het meer dan verstandig was om vóór woensdag 18 maart weer naar Frankrijk af te reizen. Gelukkig hebben wij onze digitale organisatie goed op orde en besloten wij als directie van BosBoon Expertise om per Microsoft Teams zondagavond 15 maart een directie-overleg in te lassen. We hebben de maatregelen in het kader van de coronacrisis doorgesproken. Onderdeel daarvan vormde het zoveel mogelijk vanuit huis werken en een minimale kantoorbezetting. Gelukkig kan ook ons secretariaat volledig vanuit huis werken. Al mijn afspraken werden gecanceld en in combinatie met de informatie vanuit Frankrijk ging ik eerder terug dan gepland.
Na de zorgtaken voor mijn ouders (ik heb een moeder met Alzheimer en een stiefvader met slokdarmkanker) ben ik dinsdagochtend 17 maart teruggereisd naar Frankrijk. Zowel in Nederland als in België viel mij de verkeersdrukte op. In Antwerpen belandde ik in een file waarbij de twee rechter rijstroken volledig gevuld waren met vrachtverkeer. Mijn route is globaal: Breda, Antwerpen, Lille, Parijs, Orleans, Tours, Poitiers en dan het laatste stukje tot Nanteuil. Vanaf Lille was er nog nauwelijks sprake van verkeer, best bizar voor een route die normaliter vrij druk is. Bij de eerst tolpoort werd ik staande gehouden door de Gendarmerie en werd mij gevraagd naar mijn “Attestation de deplacement Dérogatoire”. Gelukkig had ik die. Het betreft een formulier dat je zelf kunt downloaden van een Franse overheidssite en waarop je de persoonsgegevens invult en vervolgens 1 van de 5 mogelijkheden aankruist. Daarna onderteken je het formulier zelf en toon je het aan de ambtenaar. Deze controleert je vervolgens en je laat daarbij je identiteitsbewijs zien. Na wat vragen over waarom ik in Nederland was geweest, mocht ik door. Verder ben ik niet meer aangehouden en heb ik over een traject van circa 600 kilometer ook geen enkele agent meer gezien.
Inmiddels zijn we alweer een paar dagen verder en is het opvallend hoe rustig het hier op straat is. Ik woon in een klein dorp, waar je normaal gesproken wel wat verkeer hoort, maar nu helemaal niets! Vandaag (dinsdag 24 maart 2020) heb ik opnieuw een formulier ingevuld, maar nu het vakje aangekruist dat mij recht geeft om tot maximaal 1 km van mijn huis de hond uit te laten.
Ik heb meteen maar even een stokbrood getrokken uit de machine. Wederom viel mij de stilte op. Geen verkeer en de gehoorzame Fransen (hier in de Campagne) houden zich keurig aan de opgelegde lockdown maatregelen (of 'confinement', zoals het hier heet).
In tegenstelling tot wat ik op het Nederlandse nieuws zie (dat veelal gaat over grote steden, zoals Parijs) is hier geen sprake van hamsteren en kunnen we hier nog prima boodschappen doen. Wc-papier ligt gewoon volop in de schappen.
Wat BosBoon Expertise betreft, zijn er voor mij persoonlijk niet zoveel veranderingen. Zelf werk ik al twee jaar volledig digitaal vanuit huis, met tussendoor mijn maandelijkse bezoeken aan Nederland en mijn expertisebezoeken elders. Die laatste twee zijn nu even opgeschort. Zoals eerder gezegd houden wij een minimale kantoorbezetting per kantoor aan (1 expert/1 secretaresse) en werken alle medewerkers van BosBoon Expertise zoveel mogelijk vanuit huis.
Expertisebezoeken vinden waar nodig nog fysiek plaats, maar worden op dit moment zoveel mogelijk via beeldverbindingen opgepakt. En dat gaat prima, dankzij onze digitalisering die we gelukkig jaren geleden al hebben doorgevoerd.
Tot slot, ook wij als branche worden ongetwijfeld hard geraakt door de bijwerkingen van deze crisis, waarbij het deels stilvallen van productie zeker een sterke reductie van schadegevallen met zich meebrengt. Wij nemen de maatregelen die nodig zijn en hebben er vertrouwen in dat wij ook deze crisis doorkomen; alleen al vanwege het feit dat crisismanagement in het DNA van experts verweven is.
Nu is het vooral zaak dat we de adviezen vanuit de overheid volgen en dat wij zowel onze opdrachtgevers, onze medewerkers en andere relaties zoveel en zo goed mogelijk beschermen en onze dienstverlening overeind houden. En dat lukt!"
Bon courage!
Geplaatst op 27-03-2020
< VorigeVolgende >
Share on: