Coronavirus zal wereldeconomie harder raken dan SARS
Het coronavirus of COVI-19 zal volgens het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Kristalina Georgieva de "meest dringende onzekerheid" zijn die de wereldeconomie op dit moment te wachten staat. Ook andere economen zoals Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) geven aan dat het coronavirus grotere gevolgen heeft voor de wereldeconomie dan de SARS-uitbraak in 2002/2003.
"De internationale noodsituatie op het gebied van de gezondheidszorg, die we niet hebben voorzien in januari, dreigt nu de wereldwijde economische groei te ontsporen. En die stond all onder druk van een wereldwijde handelsoorlog en Brexit", schreef Kristalina Georgieva woensdag in een blog die gepubliceerd is op de website van het IMF. "Het is een scherpe herinnering aan hoe een fragiel herstel zou kunnen worden bedreigd door onvoorziene gebeurtenissen," voegde ze eraan toe.Het virus heeft de economische groei van China dit jaar al vertraagd. Hoeveel, hangt af van de inspanningen van de wereldleiders om de zich snel verspreidende uitbraak in te dammen.
"Als de verstoringen van het virus snel stoppen, verwachten we dat de Chinese economie weer snel zal aantrekken" schreef Georgieva en ze voegde eraan toe dat de groei van het BBP van China in het eerste kwartaal van 2020 sterk zou dalen, wat een kleine hit zou zijn op het jaar. "De overloopeffecten naar andere landen zouden relatief klein en van korte duur blijven, meestal door tijdelijke verstoringen van de toeleveringsketen, toerisme en reisbeperkingen.
Het nieuwe coronavirus is afkomstig uit de stad Wuhan en heeft meer dan 75.200 mensen in meer dan twee dozijn landen besmet, waarbij ten minste 2.000 mensen vanaf woensdag zijn gedood.
Om het virus in te dammen, hebben steden in de omgeving van China quarantainebevelen uitgevaardigd, die de typische bruisende plaatsen effectief hebben afgesloten. De uitbraak en de inspanningen om het virus in te dammen hebben er al toe geleid dat multinationale bedrijven zoals Apple investeerders hebben gewaarschuwd voor een verminderde vraag en onderbrekingen in de toeleveringsketen.
Georgieva waarschuwt dat een langdurige uitbraak aanzienlijke gevolgen zou hebben voor de Chinese en mondiale economie. "De wereldwijde impact ervan zou worden versterkt door meer substantiële onderbrekingen in de toeleveringsketen en een hardnekkiger daling van het beleggersvertrouwen, vooral als de epidemie zich buiten China verspreidt."
Georgieva vertelde onlangs de CNBC, wereldleider op het gebied van zakelijk nieuws en real-time financiële marktdekking, dat deze en volgende week van cruciaal belang zijn voor het bepalen van de economische gevolgen van de uitbraak, aangezien fabrieken in heel China hun activiteiten zullen hervatten. Ze waarschuwde ook tegen het vergelijken van de COVID-19 uitbraak met SARS in 2003, die volgens sommige economen de wereldeconomie 45 miljard dollar kostte.
China vertegenwoordigde slechts 8% van de wereldeconomie in het begin van de jaren 2000 en heeft nu een aandeel van 19%, benadrukte zij ten slotte.
Bron: CNBC en IMF
Geplaatst op 28-02-2020
Volgende >
Share on: