Allianz Risk Barometer 2020: Cyber voor het eerst op 1

Voor het eerst staat cyber op 1e plaats wereldwijd. Deze negende jaarlijkse enqûete over bedrijfrisico trekt een recordaantal deelnemers aan: meer dan 2700 experts uit meer dan 100 landen. Cyberincidenten worden steeds meer verwoestend en kosten handenvol geld. Ze resulteren dikwijls in rechtszaken en vervolging na het incident.

Cyberincidenten en bedrijfsschade blijken de grootste bedreigingen voor Nederlandse bedrijven. Bedrijfsschade staat op de 2e plaats maar blijft een grote uitdaging door digitalisatie en politieke onrust. Klimaatveranderingen staat dit jaar op de hoogste plaats ooit. Bedrijven maken zich vooral zorgen over materiële schade door extreme weersomstandigheden maar zijn ook bang voor kritiek van de consument en toenemende regelgeving en bijhorende vervolging.

Voor het eerst staan cyberincidenten (39%) wereldwijd op de eerste plaats als grootste bedrijfsrisico in de negende Allianz Risk Barometer 2020. Bedrijfsschade (BI) staat op een tweede plaats (37%). Aanpassingen in voorschriften en wetgeving (#3 met 37%) en klimaatveranderingen (#7 met 17%) zijn de grootste stijgers dit jaar. De jaarlijkse enquête over wereldwijde bedrijfsrisico's van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) omvat de standpunten van meer dan 2718 experts (recordaantal) uit meer dan 100 landen, waaronder CEO's, risk managers, makelaars en verzekeringsdeskundigen.

“Het is niet verwonderlijk dat cyberincidenten en bedrijfsschade de grootste bedreigingen blijven voor Nederlandse bedrijven. Macro-economische ontwikkelingen zoals bezuinigingsprogramma’s en stijging van grondstoffenprijzen komen voor het eerst de top 10 binnen en ontwikkelingen in de markt zoals verhoogde concurrentie, fusies en overnames stijgen van een achtste naar een vierde plaats" zegt Arthur van Essen, CEO bij AGCS Nederland. 
“De Allianz Risk Barometer 2020 benadrukt dat cyberrisico en klimaatverandering twee belangrijke uitdagingen zijn waar bedrijven in het nieuwe decennium op moeten letten,,” zegt Joachim Müller, globale CEO bij AGCS. 
 

Cyber risico’s blijven evolueren.
Cyberincidenten zijn niet alleen wereldwijd het grootste risico, in landen zoals Nederland en Frankrijk staan ze steevast in de top 3.  Bedrijven staan voor de grote uitdaging van steeds grotere en duurdere datalekken, een toename van ransomware en spoofing-incidenten en het vooruitzicht van boetes rond inbreuken op de privacywetgeving of rechtszaken na elk incident. “Vijf jaar geleden vroeg men 10.000 euro bij een ransomware-eis, nu ligt die eis vaak rond de miljoenen,” zegt Marek Stanislawski, Deputy Global Head of Cyber, AGCS.

BI – een onverminderde dreiging met nieuwe oorzaken 
Na 7 jaar aan de top zakt bedrijfsschade naar de 2e positie. Hoewel de trend naar grotere en meer complexe bedrijfsschades als een paal boven water blijft staan.

Aanpassingen in voorschriften en regelgeving staat dit jaar op de derde plaats, 1 plaats hoger dan in 2019. “Handelsbeleid wordt gewoon een ander politiek instrument voor veel verschillende beleidsdoelen, zoals economische diplomatie, geopolitieke invloed of milieubeleid”, legt Ludovic Subran, Chief Economist bij Allianz uit.

Klimaatveranderingen stijgt naar zijn hoogste positie ooit als zevende in de Allianz Risk Barometer en staat nu al in de top 3 van bedrijfsrisico's voor de regio Azië/Oceanië, aangedreven door experts op het gebied van risicobeheer in landen en gebieden zoals Australië, Hong Kong, India en Indonesië.

Meer informatie over de Allianz Risk Barometer 2020 vindt u hier:
 
Geplaatst op 14-01-2020

< VorigeVolgende >


Share on: