Wereldwijd overstromingsrisico en de kwetsbaarheid van bevolking

Het zuidoosten van de VS en centraal Europa moeten omgaan met de nasleep van ongekende overstromingen, een nieuw whitepaper van Moody's onthult dat 2,7 miljard mensen - meer dan één derde van de wereldbevolking - woont in gebieden die kwetsbaar zijn voor binnenlandse of kustoverstromingen.

Het rapport, dat het overstromingsrisico van 1975 tot 2030 analyseert, bevat belangrijke bevindingen zoals:

  • De proportie mensen die blootgesteld zijn aan overstromingsrisico is gestaag toegenomen sinds 1975, gedreven door factoren zoals de toenemende frequentie en ernst van overstromingen als gevolg van klimaatverandering, verstedelijking en grondgebruik.
  • Ongeveer 260 miljoen mensen zijn blootgesteld aan risico van kustoverstromingen bij een retourperiode van 100 jaar - meer dan 70% van deze individuen woont in slechts 5 landen.
  • Zuid-Azië is de meest overstromingsgevoelige regio, met bijna 40% van de inwoners die kwetsbaar zijn voor binnenlandse overstromingen en net iets meer dan 5% die risico loopt op kustoverstromingen op het niveau van de 100-jarige retourperiode. Oceanië is de minst blootgestelde regio aan binnenlandse overstromingen, met net geen 17% van de bevolking die risico loopt; de regio Europa en Noord-Azië is het minst blootgesteld aan kustoverstromingen.
  • De top twee landen met het hoogste percentage bevolking dat blootgesteld is aan binnenlandse overstromingen zijn Suriname en Guyana, in Latijns-Amerika.
  • Bij de 100-jarige retourperiode is 25% van de wereldbevolking die blootgesteld is aan binnenlandse overstromingen beschermd door overstromingsdefensies, en 36% voor kustoverstromingen.


"Overstromingen zijn een wijdverspreide en terugkerende natuurlijke bedreiging die verstrekkende gevolgen heeft voor zowel menselijke gemeenschappen als het milieu," stelt het rapport van Moody's. "Naarmate overstromingen een groeiende bedreiging blijven vormen, is het van het grootste belang om inzicht te krijgen in de bevolkingsgroepen die het meest kwetsbaar zijn voor de effecten ervan voor effectieve rampenbeheer en mitigatie-inspanningen."

 

Geplaatst op 04-10-2024

< VorigeVolgende >


Share on: