Minimumleeftijd van 14 jaar en helmplicht voor fatbike

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft zojuist gestemd vóór een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor fatbikes. En dat botst met de wens van verantwoordelijk minister Barry Madlener, die stelt dat een juridisch onderscheid tussen fatbikes en andere elektrische fietsen geen stand houdt.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft vandaag gestemd voor een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor fatbikes. Dit voorstel staat echter in de lijn van de wensen van minister Barry Madlener, die aanvoert dat een juridisch onderscheid tussen fatbikes en andere elektrische fietsen niet houdbaar is. Het is momenteel nog onduidelijk of de minister de wensen van de Kamer zal opvolgen. De motie werd gesteund door een ruime meerderheid, inclusief Madleners eigen partij, de PVV, en de VVD en NSC.

In zijn reactie eerder in de Kamer bevestigde Madlener dat het juridische onderscheid niet zal standhouden en pleitte hij voor uniforme regels voor alle elektrische fietsen. De Tweede Kamer verwierp echter deze 'uitgestoken hand'.

De Kamer is van plan om voor de nieuwe regels onderscheid te maken tussen fatbikes en andere elektrische fietsen aan de hand van specifieke kenmerken, zoals gewicht en type zadel. Madlener houdt vol dat dit onderscheid niet lang zal blijven bestaan, omdat fabrikanten hun producten hierop zullen aanpassen. "Dan heb je opeens een fiets met dunne banden en een verstelbaar zadel," zei hij twee weken geleden. Deze opstelling leidde tot irritatie onder Kamerleden, die opmerkten dat Madlener eerder aangaf zich aan de wensen van de Kamer te willen conformeren.

"En nu vraagt de Kamer wat en dan zegt de minister: dat doe ik niet, dat wil ik niet," aldus Hidde Heutink (PVV). Ook Olger van Dijk (NSC) en Hester Veltman (VVD), beiden indieners van de motie, reageerden gefrustreerd: "Waar een wil is, is een weg," merkte Van Dijk op.

Madlener gaf aan dat als de Kamer het plan aanneemt, hij "goed gaat nadenken" over de uitvoering en dat hij de Kamer voor het einde van dit jaar op de hoogte zal stellen van zijn beslissing.

Bron: RTL nieuws
Geplaatst op 24-09-2024

Volgende >


Share on: