CFD en NLE begraven strijdbijl

Voor de zomervakantie dit jaar ontstond een stevige woordenwisseling tussen de Branchevereniging Nederlandse Letselschade Experts (NLE) en de branchevereniging voor financieel- en verzekeringskantoren, CFD. Aanleiding was de hernieuwde introductie van het CFD Letselschadeloket, waarbij een transparante vergoeding werd afgesproken voor door CFD-leden aangebrachte letselschadedossiers.

Dat schoot NLE in het verkeerde keelgat. Via social media werd aangegeven dat dergelijke praktijken niet thuishoren in de sector en niet in het belang zijn van letselschade slachtoffers. CFD werd door de NLE weggezet als cowboys.
 
Hierop reageerde CFD met een persbericht, waarin werd gesteld dat er zo met twee maten werd gemeten. Immers, net als letselschadekantoren, zijn ook financieel- en verzekeringskantoren commerciële organisaties met een winstoogmerk en dient het intermediair beloond te worden voor zijn inspanning. Een commerciële basis hoeft integriteit niet in de weg te staan.

Excuses NLE
In een scherp maar respectvol debat, dat recent bij CFD werd gehouden, nam NLE de adressering van '#cowboys' aan het adres van CFD terug en stelden partijen vast dat dezelfde doelen worden nagestreefd. Het weren van letselschadecowboys uit de markt en slachtoffers de best mogelijke begeleiding bieden.
 
CFD wil, net als NLE, dat de instroom van dossiers bij professionele partijen terecht komt, in plaats van bij bedenkelijke partijen die met zeer hoge aanbrengvergoedingen de markt een slechte naam bezorgen.
 
In het regelement van het Nationaal Keurmerk Letselschade (artikel 3.5.1) is het betalen van een vergoeding aan derden wel mogelijk, maar die vindt CFD te bureaucratisch, gelet op de relatief geringe bedragen die CFD zich als vergoeding voorstelt. NLE heeft aangegeven vooralsnog aan die formulering vast te houden.
 
Tegelijkertijd is er binnen NLE een doorlopende discussie gaande over vergoedingsstructuren, zo blijkt ook uit hun website.
NLE en CFD zien beide, dat een goede begeleiding door het intermediair van een letselschadeslachtoffer naar een professionele letstelschade expert, het belang van het slachtoffer en de sector ten goede komt. 
 
Het intermediair heeft vaak een vertrouwensrelatie met het slachtoffer en is vrijwel altijd nauw betrokken bij een letselschadezaak, bijvoorbeeld door aanverwante schadeafwikkelingen, het advies een zaak wel of niet met een eigen letselschade expert af te handelen en evaluatie over de voortgang van een zaak, vaak in een wat breder perspectief.

CFD neemt initiatief
CFD heeft in het gesprek aangegeven een voorstel te willen uitwerken dat voor beide partijen werkbaar is en meer slachtoffers kan leiden naar de juiste en betrouwbare schade expert.
 
Dat voorstel wordt gericht aan De Letselschade Raad, waarin o.a. Slachtofferhulp Nederland, ANWB, Verbond van Verzekeraars en het NIVRE zitting hebben. Die nemen besluiten over wijzigingen in de reglementen.
 
NLE heeft aangegeven hier geen gezamenlijke activiteit van te willen maken.
 
Geplaatst op 12-09-2024

< Vorige


Share on: