Guda van Noort benoemd tot lid raad van toezicht AFM

Minister Heinen van Financiën heeft Guda van Noort benoemd tot lid van de raad van toezicht (rvt) van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De benoeming is per 1 september 2024 en geldt voor een periode van vier jaar. Van Noort neemt de plek in van Willemijn van Dolen, die na acht jaar afscheid neemt van de rvt.

Brede ervaring als wetenschapper en bestuurder
Guda van Noort is wetenschapper en bestuurder. Zij geeft sinds 2019 als hoogleraar leiding aan de leerstoel Persuasion & New Media Technologies aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2015 tot 2022 was zij directeur van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Commerciële Communicatie (SWOCC). In haar onderzoek, onderwijs en bestuurlijke rollen staat de digitale samenleving centraal. Zij houdt zich bezig met de ontwikkelingen in media-technologieën zoals kunstmatige intelligentie en welke kansen en maatschappelijke uitdagingen deze met zich meebrengen. 

Van Noort is bestuurslid bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), lid van het Data-Driven Marketing Association Compliance Comité en lid van de Raad van Advies van de Vereniging voor Reclamerecht. Verder is zij tot september 2024 lid van de Raad van Advies van de Kansspelautoriteit (Ksa). 


De raad van toezicht en het bestuur van de AFM zijn verheugd met de benoeming. Sander Dekker, voorzitter van de raad van toezicht: ‘Guda is een bevlogen en maatschappelijk betrokken bestuurder. Haar wetenschappelijke expertise op het gebied van de digitale samenleving, technologie en consumentengedrag is in deze tijd relevanter dan ooit. Daarnaast heeft Guda toegang tot een breed netwerk op nationaal en internationaal niveau.’

Van Dolen verlaat raad van toezicht
Willemijn van Dolen is vanaf 1 september 2016 lid van de raad van toezicht van de AFM. Haar tweede termijn loopt op 1 september 2024 af. Laura van Geest, voorzitter van de raad van bestuur van de AFM: ‘Wij zijn Willemijn zeer erkentelijk voor haar belangrijke bijdrage aan de raad van toezicht. Als vicevoorzitter, maar ook met haar academische blik, grote kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid, digitalisering en consumentengedrag, is zij van grote toegevoegde waarde geweest voor de organisatie.’

Werkzaamheden en samenstelling rvt
De rvt houdt toezicht op het beleid van het bestuur van de AFM en de algemene gang van zaken. Ook ziet de rvt toe op bedrijfsmatige en beheersmatige aspecten van de AFM, zoals de begroting. De rvt bestaat per 1 september 2024 uit Sander Dekker (voorzitter), Leontine van der Goes, Guda van Noort, David Voetelink en Rob Langezaal. 
Bron: AFM
Geplaatst op 27-08-2024

< VorigeVolgende >


Share on: