FERMA publiceert Beleidsmanifest

FERMA publiceert Beleidsmanifest waarin EU-leiders worden aangespoord om Europa "risicobereid te maken voor een betere toekomst." Het manifest 2024-2029 roept de EU op om de complexiteit van de regelgeving, het gebrek aan verzekeringen voor de overgang naar net nul, de zich ontwikkelende uitdagingen op het gebied van cyberveiligheid en de mate van crisisparaatheid aan te pakken.

Foto: Voorzitter van FERMA Charlotte Hedema en CEO van FERMA Typhaine Beauper

FERMA heeft haar EU-beleidsmanifest gepubliceerd waarin zij haar prioriteiten voor de beleidsmakers in de EU-instellingen voor het volgende institutionele mandaat (2024-2029) presenteert en aangeeft hoe de federatie hieraan kan bijdragen.

Het Beleidsmanifest, "Europa risicobereid maken voor een betere toekomst", beschrijft vier pijlers die de EU-leiders volgens FERMA moeten aanpakken om de algehele veerkracht van de Europese Unie te vergroten. Dit zijn:
  • Vereenvoudiging van het regelgevingsdoolhof om Europese bedrijven concurrerend te houden
  • Ondersteunen van de overgang naar net-nul door een risicobeheeraanpak 
  • Bouwen aan een cyberveiligere en -weerbaardere EU
  • De paraatheid en reactiecapaciteit van de EU voor toekomstige crises versterken.
Deze prioriteiten zijn vastgesteld na een enquête en uitgebreide discussies met FERMA-leden.

De toenemende complexiteit van de regelgeving aanpakken
In het manifest wordt bezorgdheid geuit over de wildgroei aan EU-regels en -eisen in de afgelopen vijf jaar. FERMA benadrukt positieve ontwikkelingen zoals de invoering van risicogebaseerde benaderingen in het beleid en het gebruik van risicobeoordelingen als leidraad voor beleidsmakers, maar gelooft ook dat eenvoudigere regels en vereenvoudigde processen bedrijven in de EU zullen helpen concurrerend te blijven. 

Om dit aan te pakken heeft FERMA beleidsmakers opgeroepen om het Fit for Future Platform (F4F) te belasten met het geven van duidelijke en bruikbare aanbevelingen aan de Europese Commissie op gebieden waar thematisch beleid elkaar overlapt of vereenvoudigd kan worden. Verder heeft het F4F voorgesteld om de implementatie van aangenomen wetgeving te ondersteunen in overleg met de betrokken belanghebbenden, inclusief het verstrekken van duidelijke implementatierichtlijnen.

Risicobeheer in de netto nul overgang
Het manifest benadrukt positieve initiatieven in de overgang naar netto nul, zoals de EU-klimaatrisicobeoordeling, maar dringt aan op versterking van de rol van de risicomanager in het proces en uit zijn bezorgdheid over het gebrek aan verzekeringsdekking om bedrijven te ondersteunen bij de overgang.

FERMA heeft voorgesteld dat de Europese Commissie een Deskundigengroep Klimaatbeschermingskloven opricht om beleidsaanbevelingen te genereren voor de volgende EU-aanpassingsstrategie. FERMA heeft ook voorgesteld dat de Economische en Monetaire Commissie van het Europees Parlement een hoorzitting houdt over de uitdagingen van het waarborgen van verzekeringsdekking om de netto-nul overgang te vergemakkelijken. FERMA is van mening dat het gebrek aan relevante dekking het vermogen van de EU om de klimaatdoelstellingen te halen ernstig beperkt en op parlementair niveau moet worden aangepakt. 

De veerkracht van de EU op het gebied van cyberveiligheid vergroten
Het Manifest wijst er ook op dat het belangrijk is om te blijven focussen op cyberpreventie en risicobeheer in een drastisch veranderd digitaal dreigingslandschap. FERMA dringt daarom aan op meer aandacht voor de noodzaak om cyberrisico's nauwkeuriger te kwantificeren, vooral omdat AI en cyberbeveiligingskwesties elkaar steeds meer overlappen.

FERMA heeft beleidsmakers opgeroepen om gemeenschappelijke EU-cyberbeveiligingsnormen te ontwikkelen, voortbouwend op het ENISA-rapport "Cybersecurity for SMEs", en stelt daarnaast herzieningen van de EU-strategie voor cyberbeveiliging voor, waarbij beheer van cyberrisico's en verzekeringen in de herziening worden opgenomen. Verder benadrukt de federatie de noodzaak van een beoordeling van de haalbaarheid van een EU-cyberherverzekeringspool, of een alternatief mechanisme voor catastrofale cyberrisico's.

De crisisparaatheid van de EU versterken
De laatste prioriteit van het Manifest is het vergroten van de geopolitieke veerkracht door op alle fronten prioriteit te geven aan risicobeheer en door robuuste instrumenten voor crisisparaatheid en crisisrespons in te voeren via versterkte grensoverschrijdende samenwerking. Dit ondersteunt de 'Preparedness Union' die Finland onlangs aan de Europese Commissie heeft voorgesteld.

FERMA heeft niet alleen opgeroepen tot de instelling van een permanente functie van risicomanager of uitvoerend risicodirecteur binnen de Europese Commissie, maar heeft beleidsmakers ook gevraagd om de Federatie uit te nodigen om deel te nemen aan het EU Foresight Network. Verder heeft FERMA er bij de EU op aangedrongen om meer instrumenten, fondsen en richtlijnen beschikbaar te stellen om bedrijven te helpen om te gaan met potentiële schokken in de aanvoer in tijden van nood.

In een reactie op het Beleidsmanifest zei Charlotte Hedemark, voorzitter van FERMA: "De nieuwe EU-leiders worden geconfronteerd met een bijna ongeëvenaard complex risicolandschap, dat nog wordt versterkt door toenemende geopolitieke spanningen, aanhoudende economische onzekerheid en de voortdurend toenemende cyberdreiging. Ons manifest is gericht op het bevorderen van risicogerichte oplossingen om de veerkracht te vergroten en het concurrentievermogen in de hele EU te stimuleren, en op het toepassen van FERMA's uitgebreide expertise op het gebied van risico's om positieve actie te stimuleren op deze vier kritieke pijlers."

Typhaine Beaupérin, CEO van FERMA voegt hieraan toe: "We zullen ons Manifest gebruiken om een stevige basis te leggen voor productieve discussies tussen de nieuwe EU-leiders en FERMA. Namens 23 risicoverenigingen in 22 Europese landen, die meer dan 5.600 risicoprofessionals vertegenwoordigen, zet de federatie zich in om een constructieve, risicogerichte dialoog met beleidsmakers te faciliteren die leidt tot beslissende actie op deze vier prioriteitsgebieden: regelgeving, de netto-nul overgang, cyberweerbaarheid en crisisparaatheid."  

 
Geplaatst op 27-06-2024

< VorigeVolgende >


Share on: