Twee derde Nederlanders denkt met slimme deurbel diefstal te voorkomen

De tijd van de deurspion, het kijkgaatje in de voordeur, is voorbij: de slimme deurbel, waarmee je via een app kan kijken wie er voor je deur staat, is steeds populairder onder Nederlanders. En niet zonder reden. Uit onderzoek* van verzekeraar Allianz Direct blijkt namelijk dat 89% van de slimme deurbelbezitters een veiliger gevoel krijgt van dit apparaatje. Toch zitten er ook een aantal haken en ogen aan het gebruik van zo’n camera bij de deur.

Allianz Direct deed onderzoek naar het gedrag en de meningen van Nederlanders rondom slimme deurbellen. Hieruit blijkt dat een slimme deurbel inmiddels vaak voorkomt: een kwart (24%) van de Nederlanders geeft aan een slimme deurbel te hebben. Onder jongeren is deze een stuk populairder dan bij ouderen. Van de Nederlanders tussen 18 en 34 jaar heeft maar liefst 37% een slimme deurbel, waar dat bij Nederlanders tussen de 50 en 64 slechts 15% is.

Veilig gevoel
De reden voor de populariteit blijkt duidelijk uit het onderzoek. 89% van de slimme deurbeleigenaars geeft namelijk aan dat een slimme deurbel een veilig gevoel geeft. Daarnaast zegt ook meer dan de helft (53%) van de groep die er géén heeft, dat een slimme deurbel hen wel veilig zou laten voelen.


Bovendien denkt bijna twee derde (63%) van de Nederlanders dat een slimme deurbel zou helpen om diefstal te voorkomen. 26% van de slimme deurbelbezitters heeft zelfs wel eens opnames gemaakt van een inbraak of diefstal met hun deurbel.

Privacyregels
Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct: “Het is begrijpelijk dat een slimme deurbel mensen een veilig gevoel geeft. Toch is het ook belangrijk om rekening te houden met de risico’s bij het gebruik ervan. Zo zijn er ook veel klachten rondom privacy: een camera mag namelijk niet de openbare weg of het huis van de buren filmen, maar vaak gebeurt dit toch. Veel eigenaren richten hun bel naar de straat in plaats van op hun eigen deur. Daarnaast moeten slimme deurbellen zichtbaar zijn en hebben personen die zijn gefilmd het recht om de beelden te bekijken. Ook als je geen slimme deurbel hebt, is het goed om je bewust te zijn van deze regels.”  

Desondanks blijkt uit het onderzoek van Allianz Direct dat minder dan een derde van de Nederlanders (32%) de regels voor het gebruik van een slimme deurbel kent. Wel zijn veel Nederlanders zich bewust van de potentiële privacygevaren. 42% van de Nederlanders zegt namelijk meer regels te willen voor slimme deurbellen op het gebied van privacy, en 37% wil meer handhaving op het naleven van de regels bij slimme deurbellen.

*Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Allianz Direct door Direct Research onder een representatieve groep van 1272 Nederlanders in maart 2024.

Geplaatst op 26-04-2024

< VorigeVolgende >


Share on: