AI transformeert de verzekeringsindustrie door verandering te omarmen

Global Insurance Law Connect (GILC) heeft zijn eerste 'Artificial Intelligence Report' gelanceerd, waarin inzichten worden geboden uit 18 landen over hoe kunstmatige intelligentie de verzekeringsindustrie beïnvloedt in hun eigen markten.

Naast het verstrekken van details over veranderingen in AI-regelgeving en risicovoorspelling en -analyse, blijkt uit het rapport ook dat hoewel AI naar verwachting verdere efficiëntie zal brengen in veel gebieden van het verzekeringsproces, dit niet zonder uitdagingen is. AI-algoritmen kunnen inherente vooroordelen hebben en gebrek aan transparantie, wat zorgen oproept over gegevensprivacy en ethische kwesties, en het gebruik van AI vergroot ook het potentieel voor cybergerelateerde gebeurtenissen.

Gillian Davidson, voorzitter van GILC en partner bij Sparke Helmore: "AI is al een essentieel onderdeel geworden van ons dagelijks leven en vindt snel zijn weg naar de verzekeringssector. Deze trend zal naar verwachting voortduren omdat AI talloze voordelen biedt, waaronder snellere claimsafhandeling, verbeterde acceptatie, innovatieve verzekeringsproducten, gestroomlijnde administratieve processen en efficiëntere chatbots."
 
Beter begrip van risico
Het onderzoek benadrukt het vermogen van AI om snel enorme hoeveelheden gegevens te analyseren als een krachtig instrument voor verzekeraars bij het voorspellen en beoordelen van risico's, met name wanneer er een aanzienlijke bron van gegevens is. Zoals Gillian uitlegt: "Het gebruik van AI kan verzekeraars helpen om markten te betreden die uitdagend kunnen zijn vanwege een gebrek aan lange verliesgeschiedenis voor bepaalde soorten risico's. AI kan snel grote hoeveelheden gegevens verwerken en nauwkeurigere analyses produceren, wat nuttig kan zijn bij het ontwerpen van dekking voor grootschalige cyberincidenten, bijvoorbeeld.

"Uiteindelijk zal deze verbeterde risicoanalyse consumenten ten goede komen omdat het verzekeraars in staat stelt om meer relevante en op maat gemaakte dekking aan te bieden aan hun klanten."
 
Nieuwe modellen, nieuwe distributie
Verzekeraars en hun juridische adviseurs zullen nauwlettend de vooruitgang van regelgeving en wetgeving specifiek voor AI volgen; de komende AI-wetgeving van de EU zal de norm worden voor veel jurisdicties over de hele wereld. Ze zullen ook goed op de hoogte zijn van de aansprakelijkheid, privacy en cyberblootstellingen die kunnen ontstaan doordat hun polishouders AI aannemen in hun bedrijfsmodellen.

In veel markten wordt AI gebruikt of is het waarschijnlijk dat het wordt aangenomen om distributiemodellen te optimaliseren. De COVID-19-pandemie versnelde een verschuiving van veel verzekeraars naar digitale en online tools, ter vervanging van traditionele distributiemodellen. We zullen waarschijnlijk een soortgelijke snelle uitbreiding zien in het gebruik van digitale technieken, waaronder smartphone-apps die vaak AI omvatten, om verzekeringspolissen te distribueren. Deze trend zal vooral gunstig zijn in markten met een lage verzekeringspenetratie.

AI kan nieuwe uitdagingen creëren
Verzekeraars lopen een aanzienlijk risico wat betreft gegevensprivacy, wat kan worden verergerd door de wijdverbreide adoptie van AI. Het verwerken van enorme hoeveelheden persoonlijke en vaak gevoelige gegevens betekent dat verzekeraars robuuste procedures moeten hebben om te voldoen aan nationale en internationale normen voor gegevensbescherming.
 
Verzekeraars moeten ook bedacht zijn op de noodzaak om maatregelen te nemen om zich te beschermen tegen gegevenslekken, en om adequate processen te hebben om de rapportage en het beheer van eventuele lekken te behandelen als ze zich voordoen.
 
Gillian besluit: "Momenteel zijn verzekeringsoplossingen die zijn afgestemd op de risico's die verband houden met kunstmatige intelligentie nog in de beginfase van ontwikkeling. Naarmate de technologie vordert en meer gangbaar wordt, en toezichthoudende instanties hun focus aanscherpen, kunnen we een toename verwachten in op AI gerichte risicoproducten."

Het rapport is HIER te lezen
Geplaatst op 04-03-2024

< VorigeVolgende >


Share on: