Premies voor autoverzekering hardst gestegen voor jonge automobilisten

De premies voor autoverzekeringen stegen het afgelopen anderhalf jaar het hardst voor jonge automobilisten. Bestuurders van 18 en 25 jaar betalen nu gemiddeld bijna 11% meer premie, terwijl onderzoek van de financiƫle vergelijkingssite Geld.nl uitwees dat de premies voor alle leeftijdsgroepen gemiddeld met 9% stegen.

Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl, licht toe: “Sowieso betalen jongeren al flink meer voor hun autoverzekering, maar ze hebben dus ook nog de grootste premiestijging voor hun kiezen gekregen. Wij hebben voor ruim zestig verschillende scenario’s met populaire auto’s onderzocht hoe de premies zich van maand tot maand ontwikkelden. “Hierbij hebben we rekening gehouden met verschillende leeftijden van de bestuurders, aantallen schadevrije jaren en woonplaatsenOp jaarbasis betalen 18-jarigen nu ruim € 333 meer. Bestuurders van 25 jaar betalen intussen ruim € 117 per jaar meer. Ter vergelijking: de premie steeg over alle leeftijden heen met gemiddeld € 85 per jaar.”
 

Waarom jongeren meer premie betalen

Dat jonge bestuurders meer betalen voor hun autoverzekering, komt doordat autoverzekeraars ze als een risicogroep zien. “Ze hebben nog weinig rijervaring en zijn vaker betrokken bij ongevallen. Daarom rekenen autoverzekeraars voor automobilisten tot 25 jaar een extra opslag op de premie”, vertelt Bulthuis. “Maar een premie van gemiddeld € 283 per maand is natuurlijk wel erg hoog. Op deze manier is een eigen auto rijden voor veel jongeren onbetaalbaar.”

Bulthuis ziet ook dat jongeren vaak proberen onder de hoge premie uit te komen, door de auto op naam van de ouders te verzekeren. “Wij raden dat niet aan, want het is gewoon fraude. Als de autoverzekeraar erachter komt dat jij het meest in de auto rijdt en niet je ouders, kan dat flinke problemen geven. Je moet een eventuele schade dan volledig zelf betalen en zowel jij als je ouders kunnen de komende jaren niet zomaar ergens een autoverzekering afsluiten.”
 

Toch een voordelige autoverzekering als jongere?

Wil je als jonge bestuurder een eigen auto rijden? Dan raadt Bulthuis aan om je eerste auto slim te kiezen: “Koop liever een wat kleinere, oudere auto om mee te beginnen. Die zijn veel goedkoper om te verzekeren dan een gloednieuwe, zware auto met veel vermogen. Bovendien doet het ‘wat minder pijn’ als je op die oudere auto een kras of deuk veroorzaakt.”

Daarnaast loont het om op zoek te gaan naar de voordeligste autoverzekeraar voor jouw situatie. “Ga niet zomaar voor de autoverzekeraar waar je ouders ook verzekerd zijn. We zien dat voor 18-jarigen het verschil tussen de gemiddelde en de goedkoopste premie meestal zo’n € 70 per maand is. Op jaarbasis is dat € 840. Je bespaart dus serieus geld door te vergelijken.”
 

 

Door Cindy van der Helm
Geplaatst op 31-01-2024

< VorigeVolgende >


Share on: