Natuurrampen veroorzaken 95 miljard aan verzekerde verliezen voor Munich Re

Aardbevingen in Turkije en Syrië, stormen in de Verenigde Staten en andere natuurrampen veroorzaakten in 2023 naar schatting 250 miljard dollar aan schade. Daarvan is 95 miljard dollar aan verzekerde verliezen voor Munich Re. Dit is een daling ten opzichte van het voorgaande jaar maar nog steeds boven het langetermijngemiddelde.

Het totaal van de door verzekeringen gedekte verliezen door natuurrampen is lager dan de 125 miljard dollar die in 2022 werd geregistreerd en is ook lager dan een schatting van 100 miljard dollar die vorige maand werd gepubliceerd door rivaal Swiss Re.

Maar de verzekerde verliezen voor 2023 van Munich Re, 's werelds grootste herverzekeraar, ligt boven een 10-jarig gemiddelde van 90 miljard dollar en ruim boven een 30-jarig gemiddelde van 57 miljard dollar.
 
De bevingen in Turkije en Syrië waren de meest verwoestende gebeurtenissen en veroorzaakten 58.000 doden, 50 miljard dollar aan totale verliezen en 5,5 miljard dollar aan door verzekeringen gedekte verliezen. Maar wat opviel in 2023, aldus Munich Re, waren niet eenmalige grote gebeurtenissen, maar de talrijke zware regionale stormen in de Verenigde Staten en Europa die toenemen als gevolg van de klimaatverandering.
 
"Het achtergrondgeluid is luider geworden. Gebeurtenissen die voorheen als secundair werden beschouwd en als minder belangrijke 'nevenrisico's' werden gezien, zijn een belangrijke aanjager van verliezen geworden", vertelde Ernst Rauch, hoofd klimaatwetenschap bij Munich Re, aan Reuters.
 
De totale verliezen door natuurrampen, inclusief die welke niet door verzekeringen worden gedekt, bedroegen 250 miljard dollar in 2023. Dat is vergelijkbaar met 2022 en het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar, maar boven de 10- en 30-jarentrends.
 
Noord-Amerika was opnieuw verantwoordelijk voor een groot deel van de verliezen, hoewel het orkaanseizoen relatief mild was.
 
Wetenschappers hebben gezegd dat de opwarming van de atmosfeer van de aarde de komende decennia meer schade zal veroorzaken.
 
Verzekeraars hebben in sommige gevallen hun tarieven verhoogd als gevolg van de toenemende kans op rampen en zijn op sommige plaatsen gestopt met het bieden van dekking.
Bron: Reuters
Geplaatst op 10-01-2024

< VorigeVolgende >


Share on: