Een golf van cyberbeveiliging voor de energiesector

Door de snelle overgang naar hernieuwbare energie is de energiesector steeds afhankelijker van technologie. Dit maakt de sector bijzonder kwetsbaar op het gebied van cyberbeveiliging, omdat deze afhankelijk is van onderling verbonden systemen en digitale technologieën die interacties tot een broedplaats maken voor bedreigingen zoals ransomware en phishing-aanvallen.

Inzicht in de belangrijkste kwetsbaarheden
Hoewel de energiesector, die de elektriciteits- en gassector omvat, te maken heeft met cyberbeveiligingsbedreigingen zoals andere sectoren, heeft deze sector ook specifieke kwetsbaarheden die specifieke aandacht vereisen. Een cyberaanval op een Energieleverancier kan leiden tot wijdverspreide stroomuitval, aanzienlijke economische verliezen, schade aan de fysieke infrastructuur en de veiligheid van werknemers en het publiek in gevaar brengen. De wijdverspreide impact van een inbreuk op de beveiliging is astronomisch.
 
Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Statista zal de markt tegen 2030 meer dan twee miljard dollar bereiken. Gezien de grote omvang van de energiesector, die zich uitstrekt over verschillende domeinen en geografische locaties, wordt deze sector een doelwit bij uitstek voor cyberdreigingen. Dit opent op zijn beurt veel potentiële toegangspunten voor bedreigers.
 
Naarmate energiebedrijven digitale transformatie blijven omarmen en opkomende technologieën blijven gebruiken om hun activiteiten te stroomlijnen, wordt de sector bovendien blootgesteld aan een groter aanvalsoppervlak. 
 
Het World Economic Forum stelt: "Nu een van de meest geavanceerde en complexe industrieën ter wereld een veelzijdige overgang doormaakt - van analoog naar digitaal, van gecentraliseerd naar gedistribueerd en van fossiel naar koolstofarm - wordt het beheren van cyberrisico's en het voorkomen van cyberbedreigingen snel van cruciaal belang voor de waardeketens van bedrijven."
 
Veel voorkomende cyberbedreigingen voor de energiesector
De kritieke rol van de energie-industrie in het aandrijven van economieën en het ondersteunen van essentiële diensten, maakt het een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen op zoek naar vertrouwelijke informatie en financieel gewin, met 63% - 95% van de aanvallen bijdragen aan het laatste.
 
Enkele veelvoorkomende cyberbeveiligingsbedreigingen waarmee de energiesector te maken heeft, zijn Ransomware-aanvallen. De Colonial Pipeline-aanval van mei 2021 is een van de belangrijkste cyberaanvallen op olie-infrastructuur in de geschiedenis van de VS, waarbij aanvallers toegang kregen tot het netwerk van Colonial Pipeline Co. via het gestolen VPN-wachtwoord van een werknemer om 100 GB aan gegevens te bemachtigen voor een losgeld in bitcoins.
 
Aanvallen in de toeleveringsketen zijn een andere belangrijke bedreiging voor de cyberbeveiliging in de energiesector, waarbij aanvallers kwetsbaarheden in het ecosysteem van de toeleveringsketen misbruiken om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot kritieke systemen of de integriteit van software- en hardwarecomponenten te compromitteren. Een van de meest opmerkelijke aanvallen in de energiesector was de SolarWinds-aanval van 2020, waarbij de aanvallers ongeautoriseerde toegang kregen tot de systemen van het bedrijf door trojancode in hun Orion-software-updates te injecteren.

Robuuste beveiligingsmaatregelen
Het implementeren van robuuste beveiligingsmaatregelen is van vitaal belang voor de bescherming van kritieke bedrijfsmiddelen en infrastructuur binnen de energiesector. Dit omvat netwerksegmentatie om de beveiliging te verbeteren, firewalls in te schakelen om het netwerkverkeer te controleren en werknemers een uitgebreide beveiligingsbewustzijns-training te geven. 
 
Uitgebreide bewaking van bedreigingen 
Een van de belangrijkste aspecten van het beperken van cyberaanvallen in de energiesector is het uitvoeren van uitgebreide risicobeoordelingen om potentiële cyberbedreigingen en kwetsbaarheden die specifiek zijn voor de sector te identificeren en te prioriteren. 

Incidenten voorkomen
Het vaststellen van een goed gedefinieerde en gestructureerde aanpak voor het afhandelen en beperken van beveiligingsincidenten is een cruciaal onderdeel van cyberbeveiliging in de energiesector. 
 
Volgende stappen
Gezien de kwetsbaarheid van de energiesector is het noodzakelijk dat de sector prioriteit geeft aan cyberbeveiligingsmaatregelen. Door deze cyberbeveiligingsuitdagingen te erkennen en passende oplossingen te implementeren, kan de sector risico's beperken, kritieke bedrijfsmiddelen en infrastructuur beschermen en zorgen voor een betrouwbare en veilige levering van energiediensten.

 
Bron: SecurityHQ
Geplaatst op 30-08-2023

< VorigeVolgende >


Share on: