BAM rapporteert gecorrigeerde EBITDA van € 119 miljoen in eerste halfjaar

Koninklijke BAM Groep nv realiseerde een gecorrigeerde EBITDA-marge van 4,0 procent in het eerste halfjaar van 2023. De kaspositie en orderportefeuille bevinden zich op een goed niveau. Hoewel de markomstandigheden uitdagend blijven, leverden de meeste activiteiten een bevredigende prestatie. Voor 2023 verwacht BAM een gecorrigeerde EBITDA-marge te behalen hoger dan 4 procent.

Foto: Ruud Joosten, CEO van Koninklijke BAM Groep
 
  • Gecombineerde opbrengsten van divisie Nederland en divisie Verenigd Koninkrijk en Ierland in lijn met H1 2022
  • ​Gecorrigeerde EBITDA € 119 miljoen, ofwel een marge van 4,0%; H1 2022 omvatte bijdrage gedesinvesteerde bedrijven en positieve herwaardering van hedge-instrumenten (totaal € 32 miljoen)
  • Nettoresultaat van € 60 miljoen, ofwel € 0,22 winst per aandeel (H1 2022: € 0,31)
  • Liquiditeitspositie afgenomen tot € 0,7 miljard, in lijn met normalisering handelswerkkapitaal
  • Kapitaalratio verder verbeterd tot 22,3% (ultimo 2022: 21,2%)
  • Orderportefeuille gehandhaafd op goed niveau van € 9,5 miljard
 

Ruud Joosten, CEO van Koninklijke BAM Groep: "Onze marktomstandigheden bleven uitdagend in het eerste halfjaar 2023. Tegen die achtergrond ben ik verheugd dat de meeste van onze activiteiten een bevredigende operationele prestatie hebben geleverd. In Nederland heeft het infrabedrijf de positieve trend van de afgelopen kwartalen voortgezet en een substantiële bijdrage aan het resultaat van de Groep geleverd. Onze Nederlandse woningactiviteiten rapporteerden een bevredigende bijdrage. Het lagere resultaat van de divisie Nederland kwam vooral voort uit ontwerpkwesties en kostenoverschrijdingen bij de vier utiliteitsbouwprojecten in Denemarken, die de komende kwartalen worden opgeleverd. De divisie Verenigd Koninkrijk en Ierland presteerde goed met een hogere bijdrage van de segmenten Ventures en Ierland. Er waren positieve resultaten van de activiteiten in België en van de pps-joint venture. Sinds eind 2022 is onze kapitaalratio verder verbeterd met 1,1 procent tot 22,3 procent. We zijn tevens verheugd over de conversie van gecorrigeerde EBITDA naar het nettoresultaat van € 60 miljoen.


Wij blijven voortgang boeken met onze strategie Building a sustainable tomorrow. Onze focus blijft gericht op beheerste groei door selectieve projectaanbiedingen, waarbij we onze opdrachtgevers helpen hun doelen te bereiken en tegelijkertijd waardegedreven, betrouwbare en duurzame oplossingen bieden voor gebouwen en vitale infrastructuur. In overeenstemming met onze onlangs geïntroduceerde duurzaamheidsstrategie investeren we in elektrisch materieel en het gebruik van biobrandstoffen om huidige en toekomstige projecten koolstofarm te maken. De Nederlandse woningmarkt staat onder druk, maar blijft een belangrijk speerpunt van onze Groep vanwege het structurele tekort aan woningen. In juni hebben we grondposities verworven voor 500 nieuwe woningen. In het eerste halfjaar van 2024 presenteren we een update van onze strategie voor de periode tot 2026.


Onze orderportefeuille handhaaft zich op een goed niveau van € 9,5 miljard, met duidelijk aandacht voor de kwaliteit van de nieuwe opdrachten. Voor 2023 verwacht BAM een gecorrigeerde EBITDA-marge te behalen hoger dan 4 procent."

 

Het originele en volledige halfjaarbericht 2023, met een toelichting op de sectoren en financiële bijlagen, is verschenen in de Engelse taal en gepubliceerd op www.bam.com.


Onderzoek Nederlandse autoriteiten.
BAM International bv heeft in oktober 2022 van de FIOD en het Openbaar Ministerie vernomen dat zij verdachte is in een onderzoek naar fraude- en corruptiegerelateerde verdenkingen bij enkele reeds opgeleverde projecten. Het is momenteel niet duidelijk hoe lang het strafrechtelijk onderzoek zal duren en wat de uitkomst zal zijn. Daardoor kunnen eventuele negatieve financiële gevolgen, die het resultaat zouden kunnen zijn van het onderzoek – zo daarvan sprake zou zijn – niet betrouwbaar worden geschat, maar dergelijke gevolgen zouden mogelijk materieel kunnen zijn. BAM verleent alle medewerking aan het onderzoek en treft passende maatregelen, waaronder een interne review van de desbetreffende projecten. BAM maakte al in juli 2020 het voornemen bekend om de activiteiten van BAM International af te bouwen. Inmiddels zijn alle projecten van BAM International afgerond.

Bron: BAM
Geplaatst op 17-08-2023

< Vorige


Share on: