In 2022 is een stijging te zien van het aantal arbeidsongevallen

In 2022 ontving de Arbeidsinspectie meer dan 3.700 meldingen van arbeidsongevallen, een stijging van ruim 200 ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aantal overleden werknemers door een arbeidsongeval daalde echter tot 51, wat 9 minder is dan in 2021.

De bouwsector, industrie en vervoer en opslag waren de sectoren waar de meeste dodelijke slachtoffers vielen. De Arbeidsinspectie ontving daarnaast meer dan 10.000 klachtmeldingen van burgers, bedrijven, vakbonden, ondernemingsraden en ketenpartners. Hiervan ging 41 procent over onveilig en ongezond werk en 59 procent over oneerlijk werk. Ongeveer een derde van de klachten werd door de inspectie onderzocht.

Het verslag van de Arbeidsinspectie concludeert dat er nog steeds te vaak onveilig wordt gewerkt. De inspecteur-generaal vraagt zich af waarom verkeerd gedrag zo hardnekkig is en benadrukt dat weten nog geen doen is. Bij ongezond werk zijn de gevolgen vaak minder direct zichtbaar dan bij onveilig werk, maar blootstelling aan gevaarlijke stoffen, psychosociale arbeidsbelasting en fysieke belasting brengen grote risico's en kosten met zich mee. De Arbeidsinspectie wijst erop dat gezondheidsklachten zich over een langere periode kunnen ontwikkelen en soms pas na het pensioen tot uiting komen.

Het jaarverslag beschrijft ook een nieuw fenomeen bij de Arbeidsinspectie: de familie-inspecteur. Bij een dodelijk arbeidsongeval doet de Arbeidsinspectie altijd onderzoek, waarbij een inspecteur wordt ingezet. Daarnaast wordt nu ook een familie-inspecteur aangesteld om de nabestaanden te begeleiden.

Het volledige verslag is HIER te leze.

 

Bron: Arbeidsinspectie
Geplaatst op 09-05-2023

< VorigeVolgende >


Share on: