5 vragen over het verzekeren van strandtenten

De aanblik is ronduit triest. Op het strand van Bloemendaal staan de restanten van de Bloomingdale Beach Club. Een grote brand heeft het paviljoen volledig verwoest. Gelukkig is de eigenaar verzekerd, maar dat is niet altijd zo. Waarom niet? En hoe groot is het risico dat een strandtent in de brand vliegt? Woordvoerder Chantal Deen van OOM Verzekeringen beantwoordt 5 vragen van het Verbond van Verzekeraars.

1. In Nederland zijn 363 strandtenten te vinden. Weet jij hoeveel er daarvan zijn verzekerd?
“Nee, dat durf ik niet te zeggen. Maar ik weet wel dat zo'n driekwart van die 363 paviljoens bij ons is verzekerd. Het verzekeren van een strandtent is een op maat-product. Het is niet zo dat een eigenaar een aanvraagformulier mailt en wij het risico klakkeloos accepteren. Er gaat altijd eerst een collega ter plekke een inspectie doen.”


2. Waar kijken die collega's met name naar?
“Het belangrijkste is hoe zo'n paviljoen is ingericht. Vooral met het oog op de brandveiligheid. Kijk maar eens naar een sportkantine waar de stekkerdozen op de grond liggen en je hier en daar nog wel een los snoertje ziet. Dat is absoluut niet brandveilig, maar sportkantines leven bij de gratie van vrijwilligers. Dat is bij strandpaviljoens een compleet ander verhaal. Ze worden steeds groter, luxer en duurzamer. De herbouwwaarde van Bloomingdale zou zomaar in de miljoenen kunnen lopen. En dan heb ik het nog niet eens over de bedrijfsschade gehad, doordat ze nu een tijdje uit de roulatie zijn en personeel in dienst hebben.”


3. Is brand het grootste risico?
“Het brandrisico is veruit het belangrijkste. Simpelweg omdat het bij brand vaak volledig misgaat en een strandtent compleet uitbrandt. Ik heb ergens gelezen dat de buren van Bloomingdale, dat trampolinepark, geen verzekering hadden afgesloten, omdat het geld op was. Niet verzekeren is vaker een geldkwestie, maar neem dan op zijn minst een brandverzekering denk ik dan. Wij zijn geen prijsvechter. Dat kan ook niet als je op-maat-producten aanbiedt, maar de impact van een brand is echt verpletterend.”


4. Weten jullie hoe vaak het misgaat?
“Nee, hadden we maar een glazen bol. Ik kan echt niet zeggen dat er gemiddeld drie of vijf strandtenten per jaar met brand te maken krijgen. Het is en blijft een onvoorspelbare markt. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld veel last van winterstormen aan de kustlijn. Dat merken wij direct, want we hadden dat jaar meer grote en ook kleinere schades. In die zin hebben wij, net als andere verzekeraars, last van de klimaatverandering.”


5. Het klimaat als nieuw risico voor strandtenten?
“Jazeker. Het aantal stormen neemt toe en dat betekent dat ook het zeewater oprukt. Tien jaar geleden was het nog ondenkbaar, maar sinds 2015 bieden wij dekking voor schade door zeewater. Het is een nieuw risico, maar wel heel reëel. We zitten weliswaar niet in Florida, maar vorig jaar is een aantal strandtenten volledig ondergelopen. De schade is dan behoorlijk. Bovendien merken wij dat een groot deel van onze klanten zich niet alleen tegen brand, storm en inbraak wil verzekeren, maar ook voor onze aanvullende module Zeewater kiest. Ik snap dat wel. Eigenaren hebben vaak veel geld gespendeerd aan hun strandtent en wat voor je huis geldt, geldt natuurlijk ook voor je bedrijf: als je het niet zelf kunt dragen, verzeker het dan!”

Bron: Verbond van Verzekeraars
Geplaatst op 26-05-2023

< VorigeVolgende >


Share on: