Bijna 1 op de 5 huishoudens voldoet niet aan eisen rookmelderplicht

Sinds de invoering van de rookmelderplicht een half jaar geleden zijn we in Nederland verplicht om in elke woning een rookmelder op te hangen. Toch voldoen nog lang niet alle huizen in Nederland aan de rookmeldingsplicht, blijkt uit onderzoek* in opdracht van Allianz Direct. Bijna 1 op de vijf huishoudens (18%) heeft niet op elke verdieping met een slaap- of woonkamer een rookmelder hangen, terwijl dit wel verplicht is.

Vanaf 1 juli 2022 moeten in elke woning in Nederland rookmelders hangen. Voor nieuwbouwhuizen is dit sinds 2003 al een verplichting, maar de regelgeving geldt nu ook voor bestaande bouw. Het invoeren van deze nieuwe regel is bedoeld om levens te redden: bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook.


Uit onderzoek van Allianz Direct blijkt dat de overgrote meerderheid in Nederland blij is met de invoering van de rookmelderplicht (88%). “Hoewel uit onze data blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders na de invoering van de rookmelderplicht gelijk in actie is gekomen, valt er nog een hoop winst te behalen. Gemiddeld komen er namelijk meer dan 200 brandschadeclaims per jaar bij ons binnen. Het installeren van een rookmelder kan een hoop leed en schade voorkomen. We hopen dat steeds meer mensen beseffen dat rookmelders onmisbaar zijn in huis”, zegt Mohini Gajadhar, schadecoach bij Allianz Direct.


Allianz Direct heeft Nederlanders ook gevraagd wat ze mee zouden nemen, mocht er toch brand uitbreken in huis. Dit zijn de meest genoemde items:

  1. Huisdier (32%)
  2. Smartphone (21%)
  3. Portemonnee/pinpas (16%)
  4. Paspoort/ ID-kaart (13%)
  5. Computer, laptop of tablet (4%)


*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met DirectResearch onder 1.253 respondenten van 18 jaar en ouder, oktober 2022.

Geplaatst op 30-01-2023

< VorigeVolgende >


Share on: