Johnson & Johnson stopt met verkoop talkpoeder na jarenlange asbestclaims

In 2023 stopt farmaceut Johnson & Johnson definitief met de verkoop van babypoeder op basis van talk, dat meldt de nieuwssite van NOS.nu. Johnson & Johnson wordt al jarenlang achtervolgd door claims van consumenten en nabestaanden omdat het talkpoeder ook asbest zou bevatten en verschillende soorten kanker veroorzaakt.

Twee jaar geleden is Johnson & Johnson om die reden al met de verkoop van het talkpoeder gestopt in de Verenigde Staten en Canada. Op NOS.nu is te lezen dat J&J aangeeft dat vanwege 'misinformatie' over de talkpoeder de vraag sterk is afgenomen. 
De beslissing om de verkoop wereldwijd te staken komt voort uit "een wereldwijde beoordeling van ons portfolio". J&J stapt volledig over op poeder gemaakt van maiszetmeel, dit vernieuwde product is inmiddels al in verschillende landen te koop.

Door de jaren heen zijn er 38.000 rechtszaken van consumenten en nabestaanden gestart die allen beweren dat het poeder kanker heeft veroorzaakt. Het gaat dan vooral om eierstokkanker bij vrouwen. Ondanks dat J&J altijd heeft tegengesproken dat het talkpoeder gevaarlijk is en benadrukt het bedrijf nu nog steeds dat "Decennialange onafhankelijke wetenschappelijke analyse door medische experts over de hele wereld heeft aangetoond dat ons babypoeder veilig is, geen asbest bevat, en geen kanker veroorzaakt."


Veroordeeld
Johnson & Johnson is echter in de loop der jaren al meerdere keren veroordeeld tot het betalen van een recordbedrag aan schadevergoedingen, in totaal zo'n 4 miljard euro vanwege de aanwezigheid van asbest in het talkpoeder. 
 

Product recall
De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit heeft in 2019 minieme sporen gevonden van asbest in het talkpoeder van Johnson & Johnson. Volgens het bedrijf ging het om een concentratie van 0,00002 procent in één fles. Na deze vondst is er een product recall opgestart en zijn er alleen uit voorzichtigheid 33.000 flessen teruggehaald. Uit onderzoek van het Amerikaanse persbureau Reuters naar aanleiding van interne documenten van J&J bleek dat er in de periode van 1971 tot 2000 al meerdere keren hele kleine hoeveelheden asbest zijn gevonden in talkpoeder.

 

Geplaatst op 19-08-2022

< VorigeVolgende >


Share on: