Oorlog, weer en COVID creëren tegenwind voor herverzekeraars

DBRS Morningstar heeft een artikel gepubliceerd met de titel ‘Oorlog, weer en COVID creëren tegenwind voor herverzekeraars na sterke resultaten van 2021’, waarin de resultaten van 2021 worden besproken voor een selectie van grote wereldwijde aanbieders van property and casualty (P&C) herverzekeringen.

Uit de resultaten blijkt dat herverzekeraars aanzienlijk beter hebben gepresteerd dan in 2020, ondanks hogere catastrofeverliezen. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne, klimaatgerelateerde verliezen en de erfenis van het coronavirus wegen echter op de vooruitzichten voor 2022. De marktvolatiliteit als gevolg van het aanhoudende conflict in Oekraïne heeft nu al gevolgen voor de waarderingen van verzekeringsmaatschappijen op de aandelenmarkt.

Het artikel belicht het volgende:
  • Wereldwijde herverzekeraars zagen het nettoresultaat voor 2021 verbeteren als gevolg van een sterkere verzekeringstechnische winstgevendheid en verbeterde beleggingsopbrengsten in vergelijking met 2020.
  • Een opleving van de aandelenmarkten wordt bedreigd door het aanhoudende conflict in Oekraïne. De wereldwijde markten staan nu voor een nieuwe uitdaging, veroorzaakt door de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022. De markten hebben sinds het begin van de vijandelijkheden een neerwaartse trend ingezet.
  • Volgens DBRS Morningstar blijven de vooruitzichten voor de P&C-herverzekeringsmarkt positief, nu de vernieuwingspercentages nog steeds een opwaartse trend vertonen en de economische activiteit wereldwijd toeneemt. Er zijn echter nog wel enkele tegenwindfactoren, zoals de juridische problemen als gevolg van de pandemie, de klimaatverandering en de gevolgen van de invasie van Oekraïne.
 
"De gevolgen van het conflict in Oekraïne kunnen een negatieve invloed hebben op de beleggingsresultaten door lagere waarderingen op de aandelenmarkten en lagere waarden op de obligatiemarkten wanneer centrale banken maatregelen nemen om de hogere inflatieverwachtingen te beteugelen", zegt Victor Adesanya, Vice President Insurance. "De vooruitzichten van DBRS Morningstar voor de P&C-herverzekeringsmarkt blijven positief. We verwachten dat de herverzekeringssector in de nabije toekomst een sterke kapitalisatie zal kunnen behouden, omdat sommige bedrijven nieuw eigen vermogen en schuldpapier zullen uitgeven, terwijl ze zullen profiteren van een verzekeringsmarkt die nog steeds een gunstig prijsklimaat kent."
Geplaatst op 04-03-2022

< VorigeVolgende >


Share on: