Advocatenkantoren vormen collectief tegen Russische cliënten

Twintig advocatenkantoren, waaronder Kennedy van der Laan, Nysingh en Dirkzwager, vormen een collectief tegen Russische cliënten en roepen vakgenoten op de dienstverlening aan Russische partijen te weigeren. De advocatenkantoren willen hiermee voorkomen dat de belangen worden behartigd van degenen die de oorlog tegen Oekraïne faciliteren.

De twintig kantoren hebben in een gezamenlijke verklaring gesteld dat het nu tijd is om kleur te bekennen en gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen, onder het motto ‘Stand firm’.

"Wij zijn geschokt door de invasie van Rusland in Oekraïne in de vroege ochtend van 24 februari jl. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de dreiging van de inzet van nucleaire wapens worden de vrede en democratie in Europa ernstig bedreigd. Oekraïne verdedigt zijn democratie met man en macht, maar het is zonder externe steun een ongelijke strijd."


"Wij kunnen niet zwijgzaam toekijken of de blik afwenden en doorwerken. Zakelijke dienstverleners in Nederland en Europa dragen daarin ook een verantwoordelijkheid", aldus de kantoren in hun verklaring. "Wij hebben een eed gezworen bij aanvaarding van ons ambt. Wij beloofden plechtig geen zaken te behandelen of belangen te verdedigen die wij in gemoede niet rechtvaardig achten. In tijden van crisis en oorlog dienen wij daarin nog strenger ons morele kompas te volgen en dienovereenkomstig te handelen."


Het collectief van twintig kantoren doet een beroep op alle advocatenkantoren in Nederland om hun verklaring te steunen. Iedere transactie die mogelijk het oogmerk heeft de belangen veilig te stellen van de Russische president, de Russische staat, Russische (staats)bedrijven of de Russische elite voor zover zij niet openlijk stelling nemen tegen de inval in Oekraïne, dient te worden geweigerd. "Wij zullen niet de belangen behartigen van degenen die (indirect) de oorlog tegen Oekraïne faciliteren. Dat begint met het respecteren van de sancties tegen Rusland die in Europees verband zijn afgekondigd."


Het collectief van twintig kantoren bestaat uit
BarentsKrans, Bird & Bird Nederland, Boels Zanders, Brinkhof, Cleerdin & Hamer, CMS Nederland, Dirkzwager, DVDW, Florent, Kennedy Van der Laan, KienhuisHoving, La Gro Geelkerken, LXA Advocaten, Nysingh, Ploum, Stek, Trip, Van Benthem & Keulen, Van Diepen Van der Kroef en Wijn & Stael.

Bron: Kennedy van der Laan
Geplaatst op 04-03-2022

Volgende >


Share on: