Energieprijzen stegen meer dan 500% in jaar tijd

Na pieken in de energieprijzen op de groothandelsmarkt tot wel 180 euro per MWh, lijkt de energiemarkt ondertussen met prijzen rond de 70 euro per MWh in enigszins rustiger vaarwater te zitten. Ondanks deze relatief lagere inkoopprijzen vergeleken met een aantal weken terug, zijn deze prijzen nog altijd extreem hoog vergeleken met een jaar geleden.

De verkoopprijzen van het actuele aanbod zijn nog altijd zeer hoog. De gemiddelde variabele prijs voor stroom ligt nu maar liefst 565% hoger dan een jaar geleden en ook voor gas is een stijging van het gemiddeld variabel tarief van 550% ten opzichte van een jaar terug te zien. Het goede nieuws is echter dat vergelijken en overstappen weer lijkt te lonen, na een periode van een aantal maanden waarin een overstap weinig tot geen voordeel opleverde. Door de extreme prijsverschillen tussen leveranciers en aanbiedingen kunnen consumenten weer tot honderden euro's besparen op de energierekening. 
 

Actueel aanbod 
“Het is goed om even stil te staan bij de prijzen voor stroom en gas van het actuele aanbod in de markt. Want zelfs nu een sluier van onzekerheid boven de markt blijft hangen, waarbij elke weersomslag of geopolitieke dreiging een verandering in prijs teweeg kan brengen, zijn er huishoudens die van energieleverancier willen veranderen omdat hun contract afloopt. Met de huidige prijsverschillen is het verstandig om te gaan vergelijken. Met name als je bij de verkeerde leverancier op een veel te hoog tarief zit”, aldus directeur Hans de Kok van online consumentenadviseur Pricewise. 
 
Normaliter zijn de variabele tarieven van energieleveranciers een standaard contractvorm die de klant ontvangt na afloop van de vaste looptijd, indien de klant niet overstapt of ingaat op een verlengingsaanbod. Sommige huishoudens blijven − al dan niet bewust − jarenlang in deze contractvorm hangen. Hans de Kok: “De laatste maanden werden deze contracten vaak ook een doel op zich, toen bleek dat de variabele tarieven doorgaans voordeliger waren dan de vaste tarieven die je voor een of drie jaar kon vastzetten.” 
 
Grote verschillen tarieven veelzeggend huidige energiemarkt 
Is het moment nu weer aangebroken om een overstap voor een jaar vast te overwegen, zeker nu daarbij weer hoge kortingen in het verschiet liggen? De kale tarieven die op deze contracten gelden, variëren voor stroom tussen de € 0,2535 en € 0,4106 per kWh met een gemiddeld tarief van € 0,3251 per kWh. Dit komt overeen met een prijs inclusief overheidsheffingen van € 0,48 per kWh, zoals de klant dat uiteindelijk betaalt. Dat is ruim twee keer zo veel (116%) als een jaar geleden, toen de energiebelasting nog bijna twee keer zo hoog was. 
 
De gastarieven behorend bij de eenjarige aanbiedingen liggen tussen de € 0,9800 en de € 1,7050 per m3 (exclusief overheidsheffingen). Het gemiddelde gastarief voor een jaar vast bedraagt momenteel € 1,1863 per m3. Inclusief overheidsheffingen is dit € 1,98 per m3, het bedrag dat de klant uiteindelijk betaalt. Dit is - inclusief belastingen - maar liefst 150% hoger dan exact een jaar geleden. 

Hans de Kok: “De buitengewoon grote verschillen tussen de verschillende typen tarieven zijn veelzeggend voor de huidige marktsituatie en nooit eerder vertoond. Door goed te vergelijken kun je door de grote prijsverschillen dus ook groot voordeel behalen.”  

Vergelijken en overstappen
Het gemiddelde stroomtarief bij een contract voor een jaar vast ligt nu € 0,068 lager dan het gemiddeld variabele tarief, zo blijkt uit de analyse van Pricewise. Bij gas ligt het gemiddelde tarief voor een vast contract voor een jaar € 0,24 lager ligt dan het gemiddeld variabel tarief. Hans de Kok: “Het ligt uiteraard aan het specifieke contract per huishouden wat de voor de klant geldende energietarieven zijn, maar door de bank genomen kan een huishouden dat nu overstapt vanuit een variabel contract naar een vaste looptijd van een jaar dus soms wel € 0,07 op een kWh stroom en bijna € 0,25 op een kuub gas besparen. Dat is voor een gemiddeld huishouden (3.500 kWh, 1.500 m3, red.) bijna € 600,- voordeel op jaarbasis. En dan is er nog geen rekening gehouden met hoge kortingen, die dit voordeel nog vergroten. Daar past wel de volgende waarschuwing bij: zolang de voorraad strekt. We hebben de afgelopen weken namelijk vaker gezien dat zodra het sentiment op de markt omslaat, de prijzen weer in rap tempo oplopen en de aanbiedingen daarop door leveranciers worden bijgesteld. Maar het huidige aanbod is – gelet op de omstandigheden – attractief.”

Geplaatst op 24-01-2022

< Vorige


Share on: