Duurzaam Repareren start met GroenGedaan! Plus-certificaat

Het GroenGedaan!-certificaat staat al garant voor een duurzame bedrijfsvoering. Toch komt de stichting volgend jaar met een ‘plus-label’ voor bedrijven die nog een stap verder willen gaan.

Vorig jaar startte de stichting al met het vermelden van een duurzaamheidsscore op de certificaten. Alle aangesloten bedrijven voldoen aan de belangrijkste duurzaamheidsprincipes, bedrijven kunnen echter nog extra punten scoren wanneer men ook de ‘nice to have’ zaken op orde heeft. Toch ziet stichting Duurzaam de behoefte om ook een plusvariant te gaan uitrollen.
 
“Er gebeurt natuurlijk heel veel op gebied van duurzaamheid. Het Parijsakkoord, het Klimaatakkoord, de nieuwe klimaatwet en recent de COP26 in Glasgow. Misschien is wel de grootste uitdaging waar wij voor staan een CO2 reductie met 45% in 2030 en maar liefst 95% in 2050. Dat lijkt ver weg, maar is dichterbij dan men denkt. Neem daarbij de prijsontwikkelingen van gas en elektra en er is dus alle reden om nu in beweging te komen”, zegt Angelica Gravendijk van de stichting.
 
Bij GroenGedaan! Plus wordt, naast de huidige eisen, een carbon footprint gemaakt. Conform het GHG-protocol en ISO14064. “Het is niet alleen een degelijke scan, maar het biedt ook inzicht en een praktische onderbouwing waar de ondernemer op kan sturen en besparen. Uiteindelijke doel is natuurlijk de CO2 uitstoot maximaal te verlagen. Hiermee verlaag je de kosten, maar we kijken ook naar de return on investment, de mogelijkheden per ondernemer en we gaan de ondernemer ook begeleiden naar verdere duurzaamheid en indien gewenst zelfs naar klimaatneutraal ondernemen. Iets wat bij veel bedrijven zeker binnen een jaar mogelijk is. Ondernemers die klimaat neutraal gaan ondernemen, met andere woorden: rest CO2 compenseren, ontvangen naast het certificaat van GroenGedaan! Plus ook het certificaat Klimaat Neutraal Gegarandeerd van de Climate Neutral Group. Een keurmerk dat men nu ook al op diverse producten in de supermarkt vindt. Maar ik moet benadrukken dat het niet alleen maar compenseren is. Het is een compleet programma van: calculeren-reduceren-compenseren”, aldus Gravendijk.
 
 
Wat maakt GroenGedaan! Plus uniek? "Er zijn natuurlijk meer adviesbureaus die een footprint kunnen maken en enkele zijn ook wel in staat om een reductieplan op te stellen en de ondernemer te ondersteunen. Maar wij willen het ook bereikbaar maken, door het te integreren in hun bestaande certificering, alles praktisch te onderbouwen en bovenal aan te bieden voor een fractie van de tarieven die adviesbureaus doorgaans berekenen. Ook bij de CO2 offsetting, de compensatie van de restemissie, zijn er helaas veel cowboys. Wij werken hierbij samen met de Climate Neutral Group en hanteren een Verified Emission Reduction (VCS) gecertificeerde projecten volgens het Golden Standard. Ook aan de kant van de opdrachtgevers en consumenten beluisteren wij enthousiasme voor klimaat neutrale business partners."
 
De stichting verwacht eind februari 2022 de eerste bedrijven op het programma aan te sluiten.

Geplaatst op 14-12-2021

< VorigeVolgende >


Share on: