Branden nemen toe in de kerstperiode

Voor de meeste mensen is kaarslicht gewoon een onderdeel van een gezellige kerstviering. Helaas leidt dit echter ook tot meer branden aan het eind van het jaar, zo blijkt uit cijfers van verzekeraars. Tijdens de kerstperiode en rond de jaarwisseling zijn er meer branden dan in de andere maanden van het jaar. Volgens het Duits Verbond van Verzekeraars (GDF) stijgt rond Kerstmis en oud en nieuw de brandschade met wel 40 tot 50 procent

In 2020 registreerden verzekeraars van inboedels en woongebouwen aan het eind van het jaar ongeveer 8.000 meer branden, dit blijkt uit de statistieken van GDV. Hoewel het aantal kerstbranden is gedaald in vergelijking met 2019, zijn de kosten per brand naar een nieuw hoogtepunt gestegen met een gemiddelde van 3.800 euro. De schade-uitgaven voor de extra branden bedroegen aan het eind van het jaar ongeveer 31 miljoen euro. In 2019 is dat 32 miljoen euro, met een gemiddelde van iets meer dan 3.500 euro.
 
Volgens GDF ontstaan branden vaak omdat eenvoudige brandveiligheidsregels niet voldoende worden nageleefd. Zo mogen kaarsen nooit onbeheerd blijven branden, omdat kerstkransen of kerstbomen vaak de oorzaak van brand zijn. Net zo gevaarlijk zijn de nieuwjaarspijlen en het achteloos afgestoken vuurwerk tijdens de jaarwisseling.
 
In totaal hebben Duitse verzekeraars in 2020 ongeveer 1,6 miljard euro uitgekeerd voor ongeveer 300.000 brandclaims.
 
Verzekeringsdekking voor huis en appartement
Afhankelijk van wat er precies is afgebrand, zal de inboedel- of opstalverzekering de schade vergoeden. De inboedelverzekering keert uit wanneer er meubilair of zelfs cadeautjes onder de kerstboom door brand zijn verwoest. De verzekering van huiseigenaren vergoedt de schade aan het huis als het geheel of gedeeltelijk is afgebrand.
 
Vermijd brand tijdens de kerstperiode
Koop de kerstboom liefst niet te vroeg in de decembermaand, zodat de boom niet te snel uitdroogt en dus minder gemakkelijk brandbaar is. Regelmatig water geven voorkomt dat de boom uitdroogt. Plaats de boom niet in de buurt van ontvlambare materialen, zoals gordijnen. Het is het beste om licht ontvlambaar materiaal aan de boom te vermijden. Houd kinderen en huisdieren altijd in de gaten en uit de buurt van kaarsen.
 
Rookmelders redden levens
Een geïnstalleerde rookmelder is niet alleen met Kerstmis een redder in nood. Rookmelders zijn nu verplicht in particuliere woongebouwen in alle Europese landen. Ze moeten worden geïnstalleerd in slaapkamers en gangen die als vluchtroute dienen. Om de best mogelijke bescherming te garanderen, moeten ze in elke kamer van een flat of huis worden geïnstalleerd. Bij de aankoop moet worden gekozen voor een rookmelder van hoge kwaliteit met een kwaliteitszegel. 
Bron: GDV
Geplaatst op 10-12-2021

< VorigeVolgende >


Share on: