Toename beleggingsfraude met 30 procent

De AFM en de Fraudehelpdesk krijgen steeds vaker signalen over dubieuze beleggingsproducten. De Fraudehelpdesk noteert dit jaar een toename van ongeveer 30 procent ten opzichte van vorig jaar. De Fraudehelpdesk en de AFM waarschuwen daarom op de eerste dag van de World Investor Week opnieuw voor malafide beleggingsaanbieders.

Het betreft risicovolle CFD’s, (zogenaamde ‘hefboomproducten’) maar ook steeds vaker aanbiedingen in cryptomunten en valuta. Ook de AFM meldde vorige week in zijn Signalenmonitor een toename van meldingen hierover.

Beleggingsfraude is al enkele jaren de grootste schadepost van alle meldingen bij de Fraudehelpdesk. In de eerste negen maanden van 2021 is de gemelde schade door beleggingsfraude al meer dan 13 miljoen euro. Voor heel 2021 voorziet de Fraudehelpdesk een stijging van ruim 30% ten opzichte van 2020. Het gaat daarbij zowel om mensen die op een advertentie ingingen, als om gedupeerden die per e-mail of telefoon werden benaderd met verschillende producten.

Ook de AFM krijgt een stijgend aantal meldingen over malafide beleggingsaanbieders, met name over valuta en crypto’s. De toezichthouder meldde dat vorige week in zijn halfjaarlijkse Signalenmonitor.

Om die reden starten de AFM en de Fraudehelpdesk deze week opnieuw een campagne tijdens de World Investor Week die vandaag begint. Beide organisaties delen deze week via social media waarschuwingen en tips voor verstandig beleggen. In een video waarschuwen Jort Kelder en Marco Borsato voor nepadvertenties met hun naam en portret. In een beleggingsquiz kunnen mensen hun kennis van beleggen en hun mogelijke vatbaarheid voor beleggingsfraude testen.

Nu de bankrente laag staat, lijkt beleggen een interessant alternatief voor sparen. Ook mensen met weinig beleggingservaring zoeken mogelijkheden om het spaargeld of de pensioenuitkering te vermeerderen. Maar niet alle aanbieders van beleggingsproducten zijn even betrouwbaar.

Beleggingsoplichters gebruiken met succes allerlei misleidende argumenten en frauduleuze trucs om mensen te overtuigen op hun aanbieding in te gaan. Er worden prachtige rendementen beloofd, maar uiteindelijk wordt niets of weinig uitgekeerd en de gedupeerden zijn vaak veel geld kwijt.

Met de zogenaamde CFD’s wordt gespeculeerd op de stijging of daling van een valuta- of aandelenkoers. De drempel om hierin te gaan handelen is heel laag, terwijl dit complexe beleggingsproducten zijn met veel risico. Maar liefst 8 op de 10 CFD-beleggers verliest in korte tijd (veel) geld.

Hoewel de aanbieders van CFD’s in principe een legaal product aanbieden, beschouwt de AFM veel van deze partijen toch als frauduleus, onder meer vanwege agressieve wervingstechnieken. Bijvoorbeeld het gebruik van illegale advertenties waarin BN’ers zonder hun medeweten en goedkeuring opereren.
Wie toch wil beleggen, omdat het een goede manier kán zijn om vermogen op te bouwen, doet er verstandig aan zich aan een aantal principes te houden! Check de aanbieder, beleg met geld dat u kunt missen en investeer alleen in beleggingen die u ook begrijpt.

Laat u dus niet verrassen en herken de signalen van oplichting met beleggingen. Hier moet u op letten:
 • Worden er extreem hoge rendementen (opbrengsten) beloofd of lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Ga er dan vanuit dat het inderdaad niet waar is;
 • Vermijd beleggingen die u niet begrijpt. Ingewikkelde beleggingsconstructies met zogenaamde hoge rendementen en een laag risico beloven weinig goeds;
 • Informeer altijd uitgebreid voordat u op een investeringsvoorstel ingaat, bijvoorbeeld door de registers van de AFM te raadplegen. Let daarbij goed op waar een aanbieder is gevestigd en onder toezicht staat. Buitenlandse ondernemingen staan doorgaans niet onder toezicht van de AFM;
 • Controleer via zoekmachines op internet of er iets bekend is over de aanbieder, de aanbieding of over de belegging;
 • Betaal geen ‘restriction fee’ of andere onduidelijke kosten aan onbekende ondernemingen;
 • Wees extra alert als bedrijven of personen vragen geld over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde money transfer-kantoren. Neem bij twijfel contact op met de AFM.

Wat te doen als u gedupeerd bent:
 • Stop direct met geld overmaken. Meer betalen maakt het probleem alleen maar groter, hoewel de aanbieder u anders zal willen doen geloven;
 • Neem contact op met de Fraudehelpdesk om de situatie te beoordelen en u te laten adviseren;
 • Maak melding bij de AFM en bij uw bank;
 • Rapporteer de advertentie(s) aan het platform of de website, daar zijn vaak speciale buttons voor;
 • Dien een schriftelijke klacht in bij de aanbieder zelf en neem bij grote bedragen een gespecialiseerde advocaat in de arm;
 • Doe aangifte bij de politie.
Geplaatst op 04-10-2021

< VorigeVolgende >


Share on: