Nederlander onbewust van luchtkwaliteit in huis

Nationale-Nederlanden heeft vandaag een onderzoek gepubliceerd over binnenklimaat. Waar er veel aandacht is voor de luchtkwaliteit buiten, is het bewustzijn over het binnenklimaat beperkt. 40% van de Nederlanders heeft zich zelfs nog nooit verdiept in het onderwerp.

Moe, geen concentratie en problemen met ademen? Dat kan liggen aan een ongezond binnenklimaat. Een slechte luchtkwaliteit in huis kan negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Toch is dat nog niet zo bekend, ook niet in coronatijd. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Nationale-Nederlanden. Waar er veel aandacht is voor de luchtkwaliteit buiten, is het bewustzijn over het binnenklimaat beperkt. 40% van de Nederlanders heeft zich zelfs nog nooit verdiept in het onderwerp. De financiële dienstverlener wil het belang van een gezonde woning onderstrepen en lanceert daarom vandaag het platform Gezond Wonen. Inclusief een speciale check om de kwaliteit van het klimaat in huis in kaart te brengen.


“Wij willen voor iedereen een thuis mogelijk maken waarin je gezond kunt leven. En dat begint bij bewustwording over wat een gezond huis is", legt Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken & Consumptief Krediet, uit. “Sinds de vierde coronamaatregel – voldoende ventileren – zijn we allemaal gewezen op het belang van een goed binnenklimaat. Maar wat doen we ermee? Nationale-Nederlanden wil mensen helpen met wat echt belangrijk voor ze is. Daar hoort fijn, betaalbaar en gezond wonen bij”.

 

Eigen kennis over schone lucht in huis overschat
Het verbeteren van het binnenklimaat lijkt niet bovenaan de prioriteitenlijst te staan. Zo blijkt uit het onderzoek dat de kennis over de gezondheidseffecten van bijvoorbeeld koken op gas en de CO2-concentratie in de slaapkamer beperkt is. Slechts 12% van de ondervraagden weet dat kinderen een 20% hoger risico lopen op longklachten in woningen waar op gas wordt gekookt ten opzichte van elektrisch koken. En ruim de helft (58%) is zich er niet van bewust dat de concentratie fijnstof in huis direct na het bakken en braden vier keer zo hoog kan zijn als tijdens een dag met smog in Beijing. Maar een meerderheid (54%) geeft aan wél te weten wat er nodig is om een gezond binnenklimaat te creëren. 

 

Over het algemeen zijn we ook best tevreden over het binnenklimaat: de respondenten geven het gemiddeld een 7. Tegelijkertijd voldoet 1 op de 7 woningen niet aan de WHO-adviesnorm (2005) voor een gezond binnenklimaat, aldus onderzoek van TNO. Dit geldt dus voor ongeveer 500.000 woningen in Nederland. “Het kennisniveau is nog niet op peil en toch zijn Nederlanders best tevreden over de lucht in huis. Dat is wel reden tot zorg. Onbekend maakt wellicht onbemind. Hoewel kleine aanpassingen in huis heel veel kunnen doen voor onze gezondheid”, licht Piet Jacobs, senior onderzoeker bij TNO, toe.


Gezond Wonen Check: weet hoe gezond je huis is
Gezonde lucht in huis begint met bewustzijn, ontdekken wat er beter kan. Mauritsz: “We willen graag helpen om op een makkelijke manier de luchtkwaliteit te verbeteren. Het hoeft niet meteen ingrijpend of kostbaar te zijn. Je afzuigkap goed gebruiken, extra ventileren tijdens het slapen of betere filters in het ventilatiesysteem: de optelsom van die kleine verbeteringen helpt al.” In samenwerking met TNO biedt Nationale-Nederlanden daarom de Gezond Wonen Check aan, op een speciale pagina met inzichten en tips.

 

Nationale-Nederlanden is daarnaast sinds kort partner van Gezond Binnen. Dit is een samenwerkingsverband van Binnenklimaat Nederland, ISIAQ.nl, Heijmans, Longfonds, Philips, TNO en Velux. Samen zetten zij zich in voor een gezond binnenklimaat. “We denken bijvoorbeeld mee met de ontwikkeling van een Gezond Wonen-keurmerk. Dat is vergelijkbaar met een energielabel, maar dan voor de luchtkwaliteit in huis. Als het aan ons ligt, komt er bij de aankoop van een huis ook een checklist voor een gezond klimaat”, aldus Mauritsz.

 

Ruime meerderheid adviseurs wil klanten informeren
De helft van de adviseurs (49%) denkt dat het binnenklimaat op hun kantoor gezond is. Dat blijkt uit een onderzoek dat Nationale-Nederlanden heeft uitgevoerd onder ca. 200 adviseurs. Bijna een kwart (23%) is op zoek naar informatie over welke maatregelen ze kunnen nemen om dit te verbeteren. Als het gaat om hun werkzaamheden, blijkt dat een ruime meerderheid (63%) klanten wil adviseren over een gezond binnenklimaat. Ze geven daarbij aan behoefte te hebben aan duidelijke informatie waarmee ze klanten inzicht kunnen bieden bij de aankoop of de verbouwing van een woning.

Geplaatst op 12-10-2021

< VorigeVolgende >


Share on: