Vlaams bedrijf brengt innovatieve cyber afschermtoepassing op de markt
In samenwerking met de Katholieke Universiteit (KU) in Leuven heeft het Belgische bedrijf Vianovix een innovatieve beschermende folie ontwikkeld voor ramen die radiofrequente straling tegenhoudt om zowel het gebouw als de elektronische apparatuur binnenin een optimale bescherming te bieden.
Naast hard- en software kunnen nu ook gebouwen beschermd worden tegen cyberaanvallen. Vianovix in Zele heeft een toepassing ontwikkeld om gebouwen af te schermen en zo hackers op afstand te houden. De KU Leuven werkte samen met hen aan deze oplossing. "Met onze onzichtbare elektrisch geleidende coating maken we het voor hackers moeilijker om het gebouw binnen te dringen", zegt eng. Luc Michiels van Vianovix.Steeds meer bedrijven en organisaties willen zich optimaal beschermen tegen hackers die uit zijn op hun bedrijfsinformatie. De sterke toename van thuiswerken op afstand brengt nieuwe problemen en uitdagingen met zich mee, vooral op het vlak van netwerkbeveiliging. In het FMEC-lab van de KU Leuven campus Brugge wordt specifiek onderzoek gedaan naar de wisselwerking tussen elektronische apparatuur en elektromagnetische straling en naar de bescherming van apparatuur.
Prof. Dr. Eng. Johan Catrysse: "Cybercriminelen proberen steeds vaker op een paar honderd meter afstand in te breken in het netwerk van een bedrijf om toegang te krijgen tot bepaalde elektronica en gegevens. Dat is niet zo moeilijk. Met eenvoudige software kunnen ze netwerksignalen onderscheppen, een computerscherm vastleggen en gegevens dupliceren. Je hoeft geen Einstein te zijn om de systemen van een bedrijf op afstand te saboteren, zonder sporen achter te laten."
Deze cyberaanvaltechniek is vrij recent en blijft vaak onder de radar. Maar de gevolgen zijn niet te onderschatten. "Sinds we afhankelijker zijn geworden van draadloze communicatie, is onze elektronische apparatuur kwetsbaarder geworden. Met deze gerichte IEMI-aanvallen kunnen telecommunicatie- en energienetwerken ernstig worden ontregeld. Kritieke sectoren, zoals financiële instellingen en ziekenhuizen, zijn vaak het doelwit. En helaas biedt onze bestaande infrastructuur niet voldoende beveiliging."
In samenwerking met de KU Leuven heeft Vianovo, fabrikant van innovatieve beschermende folie, een oplossing ontwikkeld voor ramen die radiofrequente straling tegenhoudt om zowel het gebouw als de elektronische apparatuur binnenin een optimale bescherming te bieden. "Studies tonen aan dat ramen het kritieke punt zijn in een gebouw; ze houden nauwelijks straling tegen. Onze Spylock-coating is speciaal ontworpen om de transmissie van elektromagnetische straling van buitenaf te verminderen. Je zou het kunnen vergelijken met folie aan de binnenkant van je magnetron. Maar onze film is volledig transparant en laat voldoende licht door", zegt eng. Luc Michiels van Vianovix beweert.
Toekomstgericht denken
Met deze eerste afschermtoepassing mikt Vianovix vooral op de kantorenmarkt en overheidsorganisaties, omdat hun gebouwen grote glasoppervlakken hebben. "Met de introductie van 5G en meer IoT-toepassingen zullen hackers een nog beter netwerk tot hun beschikking hebben. De tijd is dus rijp om onze infrastructuur voor te bereiden op deze nieuwe vorm van cybercriminaliteit. Door de coating aan te brengen op bestaande ramen of als tussenlaag in nieuwe beglazing, hebben we een snelle en eenvoudige manier om de gebouwschil te pantseren", zegt eng. Luc Michiels.
Cyberaanvallen
Cyberaanvallen komen steeds vaker voor en vaak zijn de gevolgen niet te overzien. Een recent voorbeeld is de cyberaanval op het Amerikaanse pijpleidingbedrijf Colonial Pipeline, de zwaarste aanval sinds jaren in Amerika, waardoor de brandstofinfrastructuur werd ontregeld die voor 45% verantwoordelijk is voor de brandstofvoorziening in Amerika.
Geplaatst op 18-05-2021
< VorigeVolgende >
Share on: